Abrulls (Tribulus terrestres)

       Els Abrulls (Tribulus terrestres) son una planta de la espècie fanerògama, la família Zygophyllaceae.



Abrulls (Tribulus terrestres). Fot: Gonçal Vicenç

     Etimològicament, el nom científic (llatí) “Tribulus”, deriva del grec “τρίβολος”, en referència a una arma espinosa de quatre puntes utilitzada en l’Antiguitat que s’anomenava tríbul.


Tríbuls del segle XV

      El primer en amprar el terme  en el seu sentit botànic va ser Plinio el Vell en la seva Història naturalis per designar el fruit dels Abrulls, però també per el fruit d'altres plantes com  la Castanya d'aigua (Trapa natans) i per Virgili en les Geòrgiques  en referència a la planta que ens ocupa.
     L'epítet, també llatí, “terrestres”,  al·ludeix al caràcter arrossegador de la planta.


Fruit de l’abrull. Fot: Jale de Flora de Murcia

     Les espines del fruit de l’Abrull són prou dures i llargues com per "punxar" un pneumàtic de bicicleta, i causar considerable dolor en punxar els peus nus.
    La planta es originaria de la Mediterrània, però, s’ha escampat el arreu del mon. Els fruits s'han usat en armes homicides al sud d'Àfrica; l'assassí els mullava amb el suc verinós de Acokanthera venenata  i els col·locava en el pas de la seva víctima.


Flor de l’abrull. Fot: Jale (Jose Antonio Lopez Espinosa) de Flora de Murcia


Fruits de l’abrull. Fot: Gonçal Vicenç

    Es una planta utilitzada per els esportistes com a  suplements dietaris. El Abrull és molt usat com a tònic i afrodisíac en les pràctiques ayurvèdiques, coneguda pel seu nom en sànscrit de "gokshura".
     L’Ayurveda és una forma de medicina tradicional nativa de l'Índia que radica les seves fonts en els texts sagrats hindús, coneguts com els Veda.
     Actualment, l’Ayurveda és encara una forma de medicina tradicional que segueix viva al sud d’ sia i està reconeguda com a tal per l'Organització Mundial de la Salut. A Occident, es considera com una medicina alternativa.


Dhanvantari, la divinitat associada à l'ayurveda

     La forma mes emprada de consum es la tisana i en aplicacions tòpiques. Utilitzada durant segles en la medicina herbolària a la Xina i per l’ayurvédica de l'Índia. En la tradició xinesa s'empra en problemes urinaris i insuficiència de producció de llet materna, i en l'Índia com afrodisíac.
     També s’utilitza contra les afeccions del pit, la gonorrea i la oftalmia.  Es promou la seva utilització per incrementar la potència sexual. Aquest ús es va originar en els anys 1970 a Europa de l'Est, sobretot a Bulgària. Els estudis independents a Bulgària han suggerit que l'extracte de Tribulus terrestris incrementa lleugerament els nivells hormonals, encara que tornen després al seu rang normal.
    Els estudis més recents sobre els efectes del "Tribulus terrestris" per a esportistes  conclouen que no es pot demostrar que augmenti la massa muscular, ni que proporcioni més força, ni millores en la resistència física o en la potència sexual.


    Malgrat aquests estudiós, molta gent considera que son certes les propietats tòniques de l’Abreull, semblants a les del ginseng, asseguren. També s'insisteix que l’Abreull incrementa la testosterona perquè puja la "HDGn” (la hormona desencadenant de la Gonadotropina), que al seu torn estimula la producció de LH i d'hormona foliculoestimulant (acrònim en anglès FSH). La testosterona, a més de les seves tres importants funcions en la construcció muscular, l’augment de la fertilitat i la libido, és també coneguda pels seus efectes positius en l'activitat de la medul·la òssia per a la producció dels glòbuls vermells eritròcits i del sistema immunitari.
     Però, com ja hem dit, els estudis actuals desmenteixen aquestes afirmacions: ni incrementen la testosterona, ni el LH en els homes...  No hi ha cap evidència científica d'efectivitat en fomentar teixit muscular.


Ronnie Coleman. Fot: tabloidenoticias

     L'actiu químic en l’Abrull ha provat ser protodioscina (PTN), un parent de la Dehidroepiandrosterona (DHEA). En un estudi amb ratolins, l’Abreull es va mostrar útil en l’activitat sexual/erecció, millor que l’esteroide anabòlic conegut com cipionat de testosterona. No obstant això, no són convincents encara els estudis, però molt que s’empenyen els seus defensors.
      Encara que molts afirmen que el consum de l’Abrull no te efectes adversos significatius, alguns usuaris afirmen molèsties d'estómac i diarrees.

Comentarios

Entradas populares