Conquesta rusa de Sibèria

     Al segle XVI el poder del Khanat de Sibèria era tan feble que no va poder impedir que les activitats d'un grup d'exploradors russos aconseguissin canviar la lleialtat de les diferents tribus siberianes. Per contrarestar les activitats dels exploradors , el Khan Küçüm intentar centralitzar el seu poder imposant l'Islam als seus súbdits xamanistes, alhora que intentava reunir la seva forma de recaptació d'impostos.

      L'exploració de Sibèria pels russos suposa una gran "odissea" per als europeus, semblant a la conquesta de l'Oest que van efectuar al segle XIX els europeus emigrats a Amèrica del Nord

    No obstant això, els americans, a través de la seva indústria del cinema, van popularitzar la seva suposada "odissea" mostrant-nos els terribles esforços i sacrificis que van haver de fer els colons (preferentment anglesos o irlandesos) per establir les seves famílies en aquells territoris inhòspits, enfrontant-se, dia després dia, a uns malvats indis als que pintaven com autèntics "salvatges" i criminals.

    En canvi, la colonització russa va ser més silenciosa i, possiblement, més espectacular. Ells també van matar nadius, encara que les massacres van ser menys que les que van cometre els americans. Alguns, demostrant una supina ignorància, afirmen que no hi va haver massacres perquè no hi havia a qui massacrar.

      Els Itelmens es van rebel·lar a mitjan segle XIX quan els cosacs van considerar que no els havien donat prou pells i els van privar dels seus mitjans de subsistència requisant-los les barques de pesca, els trineus i aliments bàsics, com l'oli de foca, peix o fruits silvestres. La revolta va ser generalitzada i tot el poble es va llançar de forma salvatge contra els russos  i, com era previsible, van ser ràpida i despietadament aixafats i massacrats (Carlos Sánchez-Cantalejo JimenaBreve paseo por los confines: la península de KamchatkaEl Genio Maligno. Publicación semestral- Número 3, septiembre de 2008 | Descargar PDF).


Indis sioux




George Armstrong Custer, un excèntric i megalòman cap del Setè de Cavalleria, encarregat de "defensar " als colons o, vist des de l'altre costat, massacrar als nadius americans

     Sibèria estava poblada per moltes ètnies, entre les que dominava la mongol, però també eren abundants les uràlica-fineses i unes altres més reduïdes com els ostiaks, els mansis, buriats, nannis, Txuktxis... etc. Els "indis" americans són els descendents dels pobladors de Sibèria que fa uns 14.000 anys van travessar l'estret de Bering i, avançant per la costa d'Alaska, van ocupar les planes centrals d'Amèrica del Nord.

     Les imatges que segueixen tracten de demostrar que Sibèria estava poblada per molts pobles, cadascun d'ells amb una cultura que responia adequadament al medi ambient on vivien. Amunt hem contemplat unes fotografies dels indis americans -els descendents dels siberians -  i avall podeu veure unes imatges dels seus avantpassats...


Armadura feta amb làmines de cuir endurit reforçada amb fusta i ossos , utilitzada pels nadius siberians i esquimals


Armadura laminar usat per indígenes i esquimals siberians

      A continuació em permeto fer una comparació amb la gesta exploradora que van protagonitzar espanyols i portuguesos amb el descobriment d'Amèrica i el Pacífic .

      També hi va haver massacres, però a diferència del que passa amb els anglosaxons, els mateixos espanyols van ser els que les van denunciar, així com els maltractaments als indis, denuncia que els va venir de peres als holandesos per fabricar la llegenda negra contra Espanya, una forma d'intentar desprestigiar la potència dels Austres per debilitar i tractar de guanyar amb la difamació el que no podien aconseguir amb les armes.

    La resposta d'alguns lectors als fets exposats per mi ha consistit en què "se li ha sortit d'escala el blaspiñómetre". Asseguren que la conquesta espanyola d'Amèrica va ser brutal i que els espanyols van massacrar i van aniquilar als indígenes. I amb la intrepidesa que atorga la ignorància asseveren que la llegenda negra espanyola -per cert, fabricada per protestants espanyols- la tenien merescuda, "perquè mataven nens, violaven índies i bullien indis en oli".

     Aquí us poso uns enllaços als estudis que he fet sobre el tema de la Llegenda Negra:


     A les entrades que he citat també es pot veure la manipulació que va patir el procediment de la Inquisició Espanyola, assumpte demostrat per un grup d'historiadors dirigits per l'italià Agostino Borromeo, que afirma que els crims que s'atribueixen a la Inquisició Espanyola, en realitat van ser comesos per la Inquisició dels països europeus, que aplicaven la tortura sempre en condicions terribles i amagats del public.

    "La Inquisició espanyola va executar amb penes de mort -preferentment la forca- a unes 2.500 persones i, com diu Agostino Borromeo, durant molt de temps es van confondre els judicis amb les condemnes de mort. La Inquisició espanyola va sentenciar a un nombre molt reduït -dels 130.000 acusats- a presó i galeres, la immensa majoria van patir penes espirituals, com peregrinacions obligades, penitències i pregàries". (La Velleta Verda, Críticas a la Inquisición)

     L'historiador Stphen Haliczer va descobrir que els espanyols usaven la tortura amb poca freqüència, aplicada a menys del 2% dels presoneres i, generalment, durant menys de 15 minuts, sense que ningú la patís més de dues vegades. La Inquisició aplicava un manual de procediment que prohibia moltes formes de tortura que s'usaven a Europa.

      A Espanya es feien Actuacions de Fe a la Plaça Major amb molta pompa i parafernàlia. En els seus 365 anys d'existència va haver poquíssimes actuacions, les quals van causar unes 2.500 morts. En el mateix període a Europa, es van produir 110.000 processos que van acabar amb l'execució de 60.000 persones, la major part a Alemanya (25.000) i Polònia, però a França tampoc es van quedar curts, segons es llegeix a La caça de les bruixes a la Europa Moderna de Brian Levak.
   
    A Europa no es matava la gent amb tanta solemnitat com a Espanya, ja que allà es feia de forma més "artesana" i barroera: d'amagat en petits llogarets, amb milers de senzilles fogueres on es ficaven grups de persones que eren rostides en vida. A Espanya, els morts ho van ser amb la forca.

      I ara, desprès d’aquestes aclaracións que intenten demostrar que els anglosaxons i altres països europeus també van causar grans massacres i van actuar amb extrema crueltat amb el qui es posés per davant d’ells, continuem amb l'exploració de Sibèria.

Yermak Timoféyevich

    


Les tres imatges es refereixen a Yermak Timoféyevich

      Històricament la conquesta de Sibèria comença el 1580 quan mig miler de cosacs liderats pel atamà Yermak Timoféyevich van envair el territori dels mansi, subjectes al khan Küçüm. Els acompanyaven 300 esclaus lituans i alemanys que els Stroganov havien comprat al tsar. Durant tot l'any de 1581 van travessar el territori conegut com Iugra i subjugaren les ciutats dels mansis i ostiaks. 




Dues fotografies amb gent de l'ètnia mansi (voguls)


 

Ostiacs (khanty)

     Yermak Timoféyevich va néixer entre 1532 i 1542 en el grup dels cosacs del riu Don, que voreja el nord del Mar Negre. Aquella zona era vassalla de l'imperi otomà i estava sotmesa a les constants invasions de russos, tàrtares i perses que anhelaven el territori, pel que va haver de lluitar contra ells fins a fer-se mereixedor del càrrec de atamà, paraula turca que els cosacs fins i tot en la Rússia tsarista utilitzaven per designar el seu comandant en cap. Al final es va imposar a la zona del mar Negre, els Balcans i el Caucas la Sublim Porta dels sultans.


Territori dels mansi o districte autònom de Janty-Mansi-Iugra  es tracta d'un subjecte federal de Rússia inclòs al districte autònom de l'Óblast de Tiumèn). Els nadius de la regió són els Janty i els Mansi, coneguts col·lectivament com Ob Ugric, les llengües són properes a l'hongarès. El territori es coneix com Iugra. La majoria del petroli produït a Rússia ve de Janty-Mansi, donant a la regió una gran importància econòmica

    Aquests cosacs, abans d'aquesta data, s'havien enfrontat en nombroses ocasions a les tropes russes i turques pel control de les rutes comercials del Volga. En 1580, perseguits per les tropes russes (doncs Yermak  era un atamà de l'imperi otomà), els cosacs de Yermak es van traslladar navegant pel riu Kama cap al Nord, arribant a Perm (Monts Urals), al territori controlat per la família Stroganov, comerciants russos que fiscalitzaven els territoris del riu Kama, el Turà i el Tobol, afluents dels rius Obi i Irtysh.

   Els Stroganov tenien una autorització (ucàs) del tsar per comerciar amb els nadius, per la qual cosa es van aliar amb aquell estol cosac perquè protegissin les rutes comercials i defensar-se dels atacs tàrtars. Allà on arribaven construïen forts (ostrog) per protegir-se dels atacs dels seus enemics.
  

Conquesta de Sibèria per Yermak, un quadre de Vasili Surikov


   Yermak Timoféyevich i els seus cosacs en 1580 van arribar al territori controlat per la família Stroganov, comerciants russos que fiscalitzaven els territoris del riu Kama, el Turà i el Tobol , afluents dels rius Obi i Irtysh


  Yermak Timoféyevich arriba al peu dels Urals remuntant el riu Kama


Yermak Timoféyevich creua les Muntanyes Urals i arriba als rius Turà i Tobol, afluents de l'Obi

     Yermak Timoféievich va decidir travessar els Urals, arribant a terres del Khanat de Sibèria, una immensa extensió de terres des de l'Àrtic al Caspi, que ara tenien religió musulmana, encara que continuaven practicant el xamanisme. Era una zona de fronteres indefinides, amb moltes ètnies, sotmeses per aliances de vassallatge al khan mongol (*).

      Davant l’aclaparador progrés de Yermak, que preparava l'assalt a la capital Kashlik, el khan Küçüm es va aliar amb els tàrtars dirigits per Muhammed Kul, i van presentar batalla a la vora del riu Irtis (Irtysh, 1582), sent derrotats pels cosacs, que navegant pel riu es van presentar a les portes de la capital del khanat. Abans, però, es van apoderar de la fortalesa de la muntanya Chuvash, perdent en la batalla un centenar d'homes i aconseguint entrar en Kashlik el 26 d'octubre de 1582.

  
La caiguda de Qashliq (Kashlik) davant Yermak, i la fugida de Kuchum. Una miniatura de la Crònica Kungur, escrita per un dels companys de Yermak, on es narra la conquesta de Sibèria per Yermak entre 1580-1585, però, la crònica no es va conservar sencera, sinó inclosa dins de l'escrita per Semyon Remezov, coneguda com a Crònica de Remezov



Prop de Tiumen es trobava l'antiga capital mongola de Kashlik

    El Khan Kuchum (Küçüm) es va retirar a les estepes i reagrupar a la seva tropa, plantejant l'ofensiva en 1584, a la batalla nocturna del riu Wagay (un afluent del Irtysh) de la qual va resultar vencedor i les tropes cosaques foren salvatgement massacrades, morint Yermak.

      Les restes de les tropes de Yermak, sota el lideratge del atamà Mescheriak, es van retirar de Kashlik, destruint la ciutat a la seva sortida. En 1586 van tornar els russos i després de sotmetre a vassallatge al khanat i als mansis mitjançant l'ús de la seva artilleria, van establir una fortalesa en Tiumén, prop de les ruïnes de Kashlik.


 

Voevodes moscovites en la fortalesa de nova construcció de Tiumen, representada en la Crònica de Remezov

     Les tribus tàrtares que eren submises al Khan Kuchum reberen diversos atacs de càstig i, finalment, va ser capturat el Khan (1598) en ser derrotat a la batalla de Urmín, prop del riu Obi, pel governador Andrei Voyeikov.

     En el transcurs de la contesa, la família reial siberiana va ser capturada per les tropes russes, tot i que el Khan Kuchum va tornar a escapar. Els russos van portar als membres de la família del Khan a Moscou, on van romandre com a ostatges. Els descendents de la família del khan van passar a ser coneguts com els Prínceps Sibirski i se sap que la família va existir fins almenys finals del segle XIX.

     Malgrat la seva fugida personal, la captura de la seva família va acabar amb les activitats polítiques i militars del Khan Kuchum i s'entén que es retirés als territoris de l'Horda d' Nogai al sud de Sibèria. Es creu que el Khan Kuchum, ancià i cec, es va dirigir llavors a Bukharà morint a l'exili lluny dels seus parents, al voltant de 1605.

  
Mapa de Rússia en l'actualitat

      Per qui vulgui saber més, Christoph Witzenrath va escriure un llibre titulat Cossaks and the Russien Empire, 1598-1725: Manipulation, rebellion and expansión into Siberia (Routdlege, 2007)  que forma part d'una sèrie d'estudis que publicà la mateixa editorial sobre la història de Rússia i els països d'Europa Oriental.

     L'autor, davant l'evidència de les massacres comeses contra els indis americans pels seus paisans, tracta de desmentir la historiografia soviètica que afirma que la colonització de Sibèria va ser tasca de l'assentament pacífic d'uns colons. Defensa que l'expansió russa va ser obra dels militars cosacs ansiosos de riquesa; però, no posa en evidència massacres com les comeses pels americans.


Yermak Timoféyevich conqueridor de Sibèria , representació del segle XIX

    Tampoc defensaré jo que aquests cosacs o els Stroganov fossin "bona gent" ni uns "emprenedors", perquè a mi aquests qualificatius em sonen més apropiats per referir-se als lladres que esclavitzen a la gent o que els roben sense cap remordiment. Estic segur que els russos van anar a Sibèria per guanyar diners fàcil, per fer fortunes ràpides, sense importar el mal que causaven als nadius siberians .

      No obstant això, les meves opinions podrien ser profundament anhistòriques, és a dir, podria haver fet una afirmació inexacta sobre el període històric en qüestió, sobre les mentalitats i pensaments dels cosacs del segle XVI.
  

Voguls ( Mansi ) presentant tributi a Yermak Timofeyevich

    A vegades, quan llegeixo narratives històriques plenes de moralitat barata -que res té a veure amb els successos històrics, ni les seves circumstàncies- recordo l'expansió espanyola a les Amèriques i la manera en que els conquistadors "acataren però no van respectar les lleis de la seva corona, és a dir van fer ús d'una flexibilitat sense la qual resulta impossible construir un imperi", com diuen alguns historiadors.

    Suposo que la flexibilitat de què tracten aquests autors consisteix en l'incompliment de la llei i l’abandonament de la defensa de l'explotació de l'ésser humà, així com l'extermini de les seves vides a voluntat del conquistador i la rapinya i furt dels seus béns, inclosos les seues pròpies persones i la de les seves dones i fills, que són convertits en esclaus. Aquest és el procediment -segons la gent que no te d'escrúpols- per aconseguir un Imperi.


      Un cop sobrepassats els Urals, els russos van avançar cap a l'Est de Sibèria, arribant als rius Obi i Ienisei al segle XVI. Hem narrat la conquesta de Sibèria que comença entre 1580-1585 quan els cosacs liderats per Yermak Timoféyevich envairen el territori dels mansi, subjectes al khan Küçüm, expulsant als mongols. També subjugaren les ciutats dels ostiaks.
  
      Pyanda entre 1620-1624, mentre liderava una partida que estava a Sibèria caçant i comprant pells als nadius, va esdevenir el primer rus que va remuntar el riu Tunguska Inferior i explorar el riu Lena. Pyanda va aconseguir les terres habitades pels Iacuts i tungusos . En 1624 va arribar a Yeniseysk on va acabar el seu llarg viatge d'uns 8.000 km.

( * ) En el IV mil·lenni aC aquí estaven establerts els pobles uràlics, vivint a la regió boscosa i plena de pantans dels Urals i el riu Obi. Eren pobles caçadors-pescadors-recol·lectors. Al final d'aquest període els pobles que donarien lloc als samoiedes emigrarien cap al nord-est; mentre que cap a Europa es van dirigir els que després coneixeríem com hongaresos.

     Al III mil·lenni es parla de pobles ugrofinesos o finoúgrics, la branca occidental, els finesos comuns (finesos, estonians i altres) s'estenen cap a occident creuant els Urals i el riu Kama fins arribar a Escandinàvia. Un altre grup es va establir pel Danubi i els coneixem com hongaresos. Les diferències lingüístiques creen la base del que seran els pobles pèrmics (komi, udmurt) i més al sud els pobles finesos del Volga (mordovians, mari).

La Exploració de Sibèria

 19.  Los rusos
 10.  Vitus Bering
  6.  La Horda de Oro

Fonts: 

    La majoria de les imatges, així com de la informació, pertanyen a la Wikipedia. Podeu consultar les meves entrades sobre els xamans siberians, amb aportació de fotografies de la col·lecció del Museu Rus d'Etnografia de Sam Petersburg:

·  Xamans III

·  Xamans II

·  Xamans

Comentarios

Entradas populares