Fontibre

    Fontibre és un oasis en l’àrea central del Valle de Campoo, prop de Reinosa (Cantabria). El material calcari d’aquell lloc permet que ragen les aigües del riu Ebre. En realitat, des de 1987, les Investigacions realitzades per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya determinaren que aquelles aigües procedien del riu Híjar.


Naiximent del riu Ebre
     Jo, particularment, trobe aquell indret un lloc encisador, amb els reflexos de les fulles verdes sobre les transparents aigües del riu. A dalt de l’aflorament de les aigües hi ha un petit baret anomenat Fuentebro, decorat amb tota mena de restes d’escombraries d’obra, on es pot prendre una bona cervesa Colegiata, artesanal de Cantabria, mentre es contempla el refredant paisatge.


     El Híjar és un riu del nord d'Espanya, que desprès de recórrer més de 20 km de la capçalera de la Vall de Campoo, i un breu trajecte subterrani de 800 m per les calcàries de la muntanya Guariza, ressorgeix a la localitat de Fontibre, rebent llavors el nom de "Ebre".


     El nom d'aquest nucli prové de les paraules llatines "Fontes Iberis" (Fonts d'Ebre).

     La localitat és famosa per haver-se situat en ella tradicionalment el naixement del riu Ebre, tot i que, en termes científics, això no és exacte. Si bé és ara sabut que l'origen principal de les aigües del riu Ebre és el riu Híjar, la tradició secular ha batejat a la La Fuentona de Fontibre com el «naixement de l'Ebre».

     
    Així, doncs, el riu Ebre té el seu origen en el riu Híjar, que neix al circ del munt Tres Mares a 1.880 m d'alçada. Des de Villacantid es divisa el munt Tres Mares i el paisatge per on discorre el riu Híjar prop del seu naixement. En aquesta localitat el riu està completament sec .

El riu Ebre naix al riu Híjar, al circ del munt Tresmares 
El Híjar discorre per la població de Villacantid
Església de Villacantid

Comentarios

Entradas populares