El gos rater valencià: CH Elvis.

      Es un petit gos que ha estat a punt d’extingir-se, paral·lelament a la desaparició de l’agricultura tradicional valenciana, en la qual tenia un paper molt important  en el control dels rosegadors que menjaven grans de blat o d’arròs, per això, el seu nom col·loquial de Rater o Rateret. A la matinada, quan els llauradors emparellaven l’haca al carro , mai s’oblidaven del rateret, doncs a més de fer-los companyia, era un excel·lent guardià del carro i dels atifells de treballar, puix davant la presència d’un foraster, avisava immediatament al seu amo.


CH Elvis. Registro de Razas Caninas o RRC 103263

     Gràcies a la llavor del club de raters valencians i al el treball realitzat per la veterinària na María José Cárcel Rubio -que continuà els estudis descriptius i de caracterització de la raça i que acabaren en la presentació d'una tesi doctoral sobre el Gos Rater Valencià-,  el 30 de març de 2004, el BOE va reconèixer el seu estàndard o patró racial, reconeixent-lo com l’únic gos autòcton valencià. El nostre protagonista ha hagut de lluitar contra les modes que afavorien la proliferació de races foranies i, per damunt de tot, pel desconeixement de les seves qualitats. De vegades li han dit “embelloner” i altres paraules denigrants per l’estil.

    El gos rater s’adapta perfectament a la convivència en família, de la que forma part com un membre més. Es un gos net i de costums, aprèn ràpidament, però, s’ha de treure a passejar a sovint. Es un extraordinari animal de companyia, que demostra una gran estima i fidelitat per la família amb què viu, sent el millor guardià de la casa, ja que encara que el seu aspecte no és massa ferotge, avisa insistentment davant qualsevol cosa que li cride l'atenció. La meva mare hem contava que quant  jo era menudet cridava al rateret que teníem a casa i li explicava que tenia que anar al forn a coure el pa, el gos la mirava i li encomanava  la feina de guardar-me. Ella se’n anava segura, doncs el gosset no deixava que s’acostés ningú on jo jugava.

     Passaren els anys i jo, fins i tot, sentia por i menyspreu pels gossos, fins que un dia el meu gendre li va regalar a la meua filla un rateret anomenat Elvis. Els misteris dels records es degueren confabular per infondrem una autèntica passió pel gosset aquell, que sens dubte, era igual al dels meus records. Elvis és un encant, molt net i afectuós... amb ell sempre  el sents acompanyat i al costat d'un amic. És un dels millors gossos, però, no només per a mi, ja que té el títol de CH Elvis. Els que siguen aficionats  a les competicions canines sabran que signifiquen les sigles i, per als profans, us diré que CH significa "Campió", ja que Elvis és campió d'Espanya i gaudeix de molt bona reputació entre els criadors del rater valencià



Bonica imatge d'exemplars negre i foc (Auca del Llevant, Avi del Llevant, CH Elvis i CH Nuca de l'Atzucac) Prop. Elisa Borredà, Ximo i Carlos Colomer i Eugènia Vicens.

     En la pàgina de la Associació Valenciana del Gos Rater Valencià es fa una definició força encertada de les seves característiques. És un gos de talla petita, amb una excel·lent complexió atlètica que li proporciona agilitat i força, malgrat la seua reduïda grandària. Fixeu-vos que vos dic: si fos un animal gran, seria un dels més potent dels gossos!

    Antigament, el Rater estava lligat a la cacera de rosegadors i conills, però jo estic segur de que també pot amb les aus aquàtiques de la marjal, doncs jo l’he vist agafar polles embullades entre el senill. Te un excel·lent olfacte –així com un bon oït- que l’adverteix immediatament de la presencia de bestioles pels voltants.  Alejandro Márquez, propietari de dos grans campions com CH Feix de L’Atzucac i CH Yna de Pastors de Blo, diu que quan cacen en gossada demostren una coordinació extraordinàries.

Seqüència de caça

1.     CH Elvis segueix el rastre d’un animal pels ribassos del riu Bullent. Es incansable, avant i arrere, no para mai.






1.     Si us fixeu be, el gos pren la postura d’alerta, doncs ha vist quelcom cosa que li crida l’atenció.



1.     Sembla que ha escoltat el piulat d’una polla d’aigua.





1.     De nou, olora i rastreja algun animal al costat del riu i, un poc més endavant (fotografia inferior) localitza una polla dintre del senill. No surt en la seqüència, però la polla ses cabussa baix l’aigua i el gos espera a que torni a sortir. 




1.     Finalment, CH Elvis atrapa la polla d’aigua, prement el cos de l’animal fortament amb les seves mandíbules i la diposita a terra, jugant una mica amb ella.










1.     L’animal, encara que sembla mort a l’ultima fotografia, en realitat està commocionat. Podeu comprovar en la fotografia inferior que l’animal poc a poc es va recuperar de l’esglai i el vaig amollar a una sèquia.




       Ja hem explicat que al medi rural valencià ha estat constant la presència d'aquesta raça, a les quadres per a l'eliminació de rates. En els pobles riberencs de l'Albufera i la Marjal de Pego s'usaven per a la caça de rates d'aigua o rates de l'arròs (arvicola amphibius o arvicola sapidus), molt apreciades en temps per a la elaboració de plats típics com la paella.

      Jo vos puc assegura que, avui dia, CH Elvis persegueix els talpons de la terra d’arròs, encara que no n’ha capturar cap encara. A banda d'aquests tipus de pràctiques, el Gos Rater Valencià s'usa en les tirades de tords i la cacera del conill, per a les quals gaudeix d'una gran popularitat, a causa de l'interés que demostra per les peces i l'absència de signes de fatiga que manifesta.



CH Elvis és un gran caçador. Caminant per les antares dels arrossars observa unes aus aquàtiques que li criden l’atenció. Fotografia: Gonçal Vicenç i Bordes




Sense pensar-s'ho, es llança a l'aigua i nedant i saltant, inicia una veloç persecució de l’au. Fotografia: Gonçal Vicenç i Bordes



CH Elvis nedant per la Marjal de Pego. Fotografia: Gonçal Vicenç i Bordes





     Abundant en el que diu el criador esmentat, el rater es un gos de rastre amb bon oïda, sempre atent a les indicacions del seu amo. Quan localitza la seua presa inicia una carrera veloç fins a on està, entrant per dins dels esbarzers, caus o, fins i tot, tirant-se dins l’aigua en persecució de la seva presa. Es de moviment ràpid i airós, amb gran facilitat per al salt.

    Diu Alejandro Márquez: “El Gos Rater Valencià, quan treballa, no demostra cansament, sobretot si hi ha conills i poden treballar perseguint-los. Els pot més l'afició que les captures; això sí, sense perdre'n l'aptitud en cap moment. Quan mossega, ho fa amb força, i mou el coll amb potència,  de manera insistent, per sentir-se vencedor en aquesta batalla natural...".

Historia

     El Rater Valencià, té origen incert com passa amb la majoria de races canines autòctones del Regne d'Espanya. Hi ha diverses hipòtesis sobre el seu origen. Una d'elles situa l'origen en les antigues civilitzacions mediterrànies de l'Orient, descendint dels gossos dels faraònics. Seria el cas del Petit Podenc portuguès, el Ca de Conills menorquí  y el Gos Rater Valencià, transportat a les nostres terres pels fenicis i cartaginesos.





CH Yna de Pastors de Blo. Villa d’Alos  L núvia d’Elvis?

     Una altra hipòtesi sosté que estaria emparentat amb els terriers, concretament amb el Jack Russell i el Manchester Black and Tend Terrier, encara que sembla més viable en el Rater Mallorquí que en el valencià, per la influència britànica que van tenir les Illes Balears.

      El Club del Gos Rater Valencià no accepta aquesta teoria, doncs troba que els gossos anglesos eren massa cars per als llauradors valencians, a mes, cal entendre que el Gos Rater Valencià no és un Fox (caçador de guineus), ni tampoc és un Terrier (gos de cau).

    Per una altra banda, el nostre gos tampoc no és un Toy (joguina), sinó un gos petit (no deforme), i sense cap senyal de tipus degeneratiu pròpies de l'“enanisme” artificial dels Toy. Podem concloure aquesta explicació, dient que el Gos Rater Valencià no és fruit d'una mera casualitat, sinó del resultat d'una perfecta simbiosi “utilitat-treball”, mantinguda i transmesa al llarg de moltes generacions.

    La tercera creença, és que provenen d'un tronc comú de gossos brevilinis, elipomètrics, de temperament viu, amb àmplia difusió a Europa i que van donar lloc a altres races com els Grifons de Quadra francesos o el Pinscher alemany. Aquests gossets arribaren amb les invasions germàniques, segons es diu, eren el gossos preferits dels gots.

      Hi ha autors que reflecteixen la existència de referències gràfiques i determinats escrits sobre el Rater Valencià que daten dels segles XVI, XVII i XVIII, on es descriu el gos de la gent del camp com el "canis villaticus","gos de l'horta" o el "gos albelloner" (referint-se a les sèquies). El més antic d’aquests autors es Povio en Theasurus puerilis (1580). També es coneix com “gozque”, paraula derivada de ghoticus canis (gos dels gots: observem la similitud entre gos i gots), fusteret, fusterier o gos de fuster i falderet o brinxet.

El estàndard del Gos Rater Valencià

     El seu arquetip, model o patró està pendent de redefinició, però, podríem convenir es que es un gos de petita talla, de poc pec dins del mon del gossos (elipomètric), més alt que llarg, de capa predominant la tricolor.

       Te un temperament viu i alegre, un tant nerviós. Carinyós i fidel, encara que no li agraden els estranys. És molt valent, tant en la cacera com en la defensa de les propietats dels seus amos. Molt intel·ligents, doncs aprenen ràpidament.

     El seu cap es ben proporcionat respecte al cos, de cara estreta, llavis fins i comissura labial no marcada. Les dents son molt blanques, d’implantació correcta i mossegada en tisora.




      Els ulls son de mitjana mida, ovalats i poc eixits. Color de l'iris castany. Parpelles fines i ben pegades a l'ull. Les orelles sempre alçades i de grandària mitjana (uns 10 cm), triangulars i d'inserció alta.



      El coll es cilíndric, vigorós i àgil, amb musculatura desenvolupada i sense papada. El tronc d'aspecte quadrangular. Musculatura ferma i ben marcada. Creu poc pronunciada, a la mateixa altura que la gropa. Línia dorsolumbar recta. Gropa curta en lleuger descens. Pit ampli, fort i musculat. Costelles arquejades i ventre recollit. Cua amputada sense respectar cap vèrtebra o deixant-ne sols la primera. Hi ha individus anurs.




Dona igual contemplar-lo de proa que de popa: el miris per on el miris no te cap defecte.

       Les extremitats son molt musculades i perfectament aplomades. Els membres anteriors son rectes i paral·lels. Braç fort i gruixut, avantbraç llarg i fi, però d'ossada massissa. Els colzes no deuen estar separats, ni apegats al pit. Mans de llebre. Ungles i coixinets plantars resistents. Presència d'esperons. Els membres posteriors son molt potents, amb les angulacions molt marcades i gran musculatura, la qual cosa li aporta una gran capacitat per a efectuar grans salts. Garrons pronunciats, amb tendons ben definits. Peus, ungles i coixinets igual que a les extremitats anteriors. Absència d'esperons.

      La pell es molt fina i pegada al cos. El pèl fi i curt, no ha de tenir més de 2 cm de longitud. Predominen las capes tacades sobre les uniformes. Entre les capes tacades, la més abundant és la tricolor (negre/foc amb taques blanques), seguida de la negre/foc. Hi ha també les capes negre/blanc, canyella/blanc, xocolate/foc i xocolate/blanc. Dins de les capes uniformes es presenten la capa canyella i la negra.

      La alçada  a la creu dels mascles ha de ser entre 30 a 40 cm, essent la ideal 36 cm; les femelles de 29 a 38 cm, essent la ideal 33 cm En ambdós sexes es tolera un cm. per excés o per defecte del marge expressat, sempre que l'exemplar siga harmònic i sense defectes. Pes de 4 a 8 Kg.

Defectes.

      Qualsevol desviació dels criteris esmentats es considera defecte, i la seua gravetat, depèn del grau de desviació de l'estàndard. Se'n cataloguen de dos tipus:

          a)     Defectes lleus: Tòfona rosada o amb taques despigmentades. Proporcions  longilínies. Caràcter tímid i covard.

      b) Defectes greus (eliminatoris): Monorquídia o criptorquídia. Albinisme. Prognatisme superior i/o inferior. Mossegada que no siga en tisora. Absència de més de dos premolars. Orelles que no siguen completament alçades. Presència d'esperons als membres posteriors. Pèl llarg i/o arrissat. Qualsevol capa diferent a la de l'estàndard. 



Carlos Colomer transportant al “delicat” de Gandia





Mejor ejemplar absoluto del 1º Concurso Monográfico del Rater Valencià ciudad de Utiel 2011:  CH.Elvis con  Ximo Colomer



CH Elvis, campió d’Espanya de bellesa l’any 2010


CH ELVIS
RESULTATS EXPOSICIONS
2009
05-09
Exposició Monogràfica de Silla:
Exc. 1r - CAC
18-10
Exposició Internacional de Martorell:
Exc. 1r - CAC - Millor de Raça
2n BIS RREE
31-10
Exposició Nacional de Badajós:
Exc. 1r – CAC – Millor de Raça
01-11
Exposició Internacional de Badajós:
Exc. 1r – CAC – Millor de Raça
21-11
Exposició Nacional de Múrcia:
Exc. 1r - CAC - Millor de Raça
05-12
Exposició Nacional d'Alacant:
Exc. 1r – CAC – Millor Mascle
06-12
Exposició Internacional d’Alacant:
Exc. 1r – CAC – Millor de Raça
19-12
Exposició Nacional de València:
Exc. 1r – CAC
20-12
Exposició Internacional de València:
Exc. 1r – CAC – Millor Mascle
2010
23-01
Exposició Nacional de Saragossa:
Exc. 1r – CAC – Millor de Raça
24-01
Exposició Internacional de Saragossa:
Exc. 1r – CAC - Millor de Raça
25-04
Concurs Monogràfic d’Albal:
Exc. 1r – Millor Mascle
22-05
Exposició Internacional de Talavera:
Exc. 1r – Rap. CAC – Millor Mascle
22-05
Exposició RREE de Talavera:
Exc. 1r – Rap. CAC
20-06
Concurs Nacional de València:
Exc. 1r – Millor de Raça BIS RREE
11-09
Concurs Monogràfic d’Utiel:
Exc. 1r - Millor de Raça
06-11
Exposició Nacional de Múrcia:
Exc. 1r – Rap. CAC 3r BIS RREE
07-11
Exposició Internacional de Múrcia:
Exc. 1r – Rap. CAC – Millor Mascle
04-12
Exposició Nacional d’Alacant:
Exc. 1r – Rap. CAC
05-12
Exposició Internacional d’Alacant:
Exc. 1r – Rap. CAC – Millor Mascle
2011
23-04
Exposició Monogràfica d’Albal:
Exc. 1r – Rap. CAC – Millor Mascle
08-05
Concurs Nacional de Dénia:
Exc. 1r – Millor de Raça
21-05
Exposició Centenari RSCE:
Exc. Rap. CAC
11-09
Concurs Monogràfic d’Utiel:
Exc. 1r – Millor de Raça
04-11
Concurs Nacional de Villena:
Exc. 1r – Millor de Raça BIS RREE




Comentarios

Entradas populares