Jaume I: un altre punt de vista

    Jaume I es consolava considerant-se descendent dels emperadors bizantins o del Sacre Imperi Romà, fins hi ha que diu que era descendent del mateix Jesús.

     Alhora de fabricar-se ascendències divines no tenien mesura aquesta gentola. En realitat, el seu origen era bàrbar. Venien de les estepes alemanyes, o sap déu d’on. Els seus avantpassats eren gots incultes, saquejadors que van usurpar les terres dels habitants autòctons de les nostres terres, es a dir, els descendents dels ibers romanitzats.

   Tal vegada, l’estirp del “Sanguinari de Barcelona” –nom amb el qual coneixien a Jaume I els andalusins valencians- s’originà allà pel segle IX, quan un tal  Bel·ló de Carcassona, magnat got originari de la regió del Conflent, inicià les lluites contra els musulmans que ocupaven els millors territoris peninsulars. Aquests muntanyencs dels Pirineus, famolencs i pollosos, anhelaven les terres i el clima dels musulmans més que el paradís del cel. Aprofitaren la divisió del poder musulmà de al-Àndalus per a sortir dels seus caus, on estaven amagats.


Jaume I el Conqueridor (1427) de Gonçal Peris Sarrià i Jaume Mateu. Va romandre fins 1859 a la Sala del Consell de la Casa de la Ciutat de València. En 1888 fou transferit al Museu Provincial d'Antiguitats de Barcelona i, actualment es troba al Museu d'Art de Catalunya (MNAC)

     Ara que els diferents grups ètnics islàmics es disputaven el poder, aquests gossos famolencs dels Pirineu es van sentir valents i amb poder per sortir dels seus amagatalls i usurpar els terrenys als andalusins​​, que en realitat, eren els habitants autòctons del país convertits al islam i obligats a pagar impostos als seus senyors marroquins, libis o àrabs.

      La reconquesta catalana, al principi, va anar  lentament, doncs a penes havia avançat uns 40 km. la frontera des de temps de Carlemany, a finals del segle VIII, fins al voltant de l'any 1000.  Però als inicis del segle XII el comtat de Barcelona  avança ràpidament aprofitant la divisió de al-Andalús en regnes de taifes.

      El 1118, el comte de Barcelona, Ramon Berenguer III va ocupar Tarragona, i entre el 1148 i el 1149, Ramon Berenguer IV ocupà Tortosa i Lleida. La conquesta de la Catalunya Nova finalitzà el 1153 amb la reducció dels musulmans que resistien a la serra de Prades.

     La conquesta significà el trencament de les fronteres que durant 200 anys havien separat la Catalunya ocupada pels andalusins de la Catalunya Vella. En lloc seu, es fixà una nova frontera als ports de Beseit i el riu de la Sènia. L’expansió va fer que el comtat de Barcelona augmentés en més de 1000 km2 el territori.



    En els reietons gots dels territoris fronteres amb al-Àndalus va confiar Carlemany  per defensar la frontera del seu imperi, creant la Marca Hispànica i posant als nobles glots al front d’uns territoris considerats taps del territori franc. Així a Borrell d’Osona el col·loca al capdavant dels comtats d'Urgell i Cerdanya, i Bera a Barcelona. Alguns autors atribueixen a Bel·ló la fundació del llinatge anomenat dels "bel·lònides", l'existència del qual sembla més mítica que altra cosa, motiu suficient per rebutjar-lo com avantpassat del nostre protagonista.

     L’antecessor més probable de Jaume I fou Borrell d'Osona, un noble visigot originari de la regió pirinenca que lluitava al costat dels francs contra al-Àndalus. El seu fill Sunifred I, comte de Barcelona, va deixar els seus territoris al seu descendent Guifré el Pilós, pertanyen a un llinatge hispano-got dels voltants de Prades, territori situat al comtat de Conflent. El seu govern coincidí amb el període de crisi i fragmentació del Imperi carolingi en principats feudals, la qual cosa afavorí l’augment del poder d’aquest reietó local.



Guifré el Pilós  (c. 840-897). Rotlle genealògic del Monestir de Poblet (1400). Autor: Anònim



Tomba de Guifré el Pilós i la del seu fill Rodolf al monestir de Ripoll. Fot: Gonçal Vicens

     Guifré va ser l'últim comte de Barcelona designat per la monarquia franca i el primer que va llegar els seus estats als seus fills, creant la base de la casa comtal de Barcelona. Ell va repoblar la plana de Vic i va fundar els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, restaurant el bisbat visigot de Vic.



Sunyer I (890?-950). Rotlle genealògic del Monestir de Poblet (1400). Autor: Anònim

    Li succeí el seu fill Sunyer I, el qual va governar durant la primera meitat del segle X, fins que es va retirar a la vida monacal i va prendre el govern de la casa de Barcelona el seu fill Borrell II, casat amb Letgarda de Tolosa, de la que van tindre a Ramon Borrell, el qual les va passar de tots colors enfrontant-se a les incursions d’Almansor i del seu fill Abd al-Malik al-Muzaffar, que assolaven amb ràtzies la regió de Lleida.



Borell II (927-992). Rotlle genealògic del Monestir de Poblet (1400). Autor: Anònim

     Ramon Borrell y Ermessenda de Carcassona van tindre un fill anomenat Berenguer Ramon I. En morir el seu pare quan tenia quinze, la seva mare Ermessenda va actuar com a tutora i regent, fins al seu matrimoni amb Sança, filla de Sancho García, comte de Castella. La seva política de pau amb l'Islam anava en contra dels desitjos de la noblesa que veien la guerra com l'única forma d'aconseguir glòria i riqueses, la qual cosa va provocar la seva enemistat.



Ramón Borell (972-1017). Rotlle genealògic del Monestir de Poblet (1400). Autor: Anònim

    El successor fou el seu fill Ramon Berenguer I, anomenat el Vell, el qual va suportar la rebel·lió de la noblesa disgustada amb el govern de son pare i la seva avia, assessorada per l’abat Oliba. Ells van restituir la noció de la potestas comtal, la justícia pública i el dret basat en el Liber Iudiciorum. A més, van promulgar un decret que alliberava als propietaris de terres de qualsevol vinculació jurisdiccional que no fos la del comtat i els va alliberar dels impostos. Berenguer Ramon I també va pactar el respecte al usos dels ciutadans de Barcelona.



Ramon Berenguer I de Barcelona, el Vell, en una miniatura de la Genealogia dels reis d’Aragó (segle XV)© (monestir de Poblet) Arxiu Fototeca.cat. Font: enciclopèdia.cat

     Ramón Berenguer I es va enfrontar als dos bàndols, el de Mir Geribert que agrupava als nobles joves i al de la seva avia Ermessenda.  La rebel·lió nobiliària adquireix un tint d’enfrontament generacional. Per una banda, Mir Geribert i els nobles que li donen suport són joves que no han viscut la brillant època de Borrell i Ramon Borrell i les seves lluites contra els sarraïns; ells només han conegut la suposada ineptitud de Berenguer Ramon I i l'autoritarisme d‘Ermessenda. Tampoc comprenen la idea de potestas i de la llei escrita, que  els resultaven incòmodes i incomprensibles ja que per a ells no hi havia més norma de relació social que les convenientiae, els juraments i relacions feudals. 



Detall de la tomba d’Ermessenda de Carcassona (catedral de Girona). Font: enciclopèdia.cat

      El jove monarca començà el conflicte al bàndol dels joves nobles, al que pertany per edat, però acaba passant-se al de la seva avia que conta amb el suport dels ciutadans de Barcelona y dels propietaris de terres als que va alliberar d’impostos i tots units vencen als nobles.

    Del matrimoni de Ramon Berenguer I amb Almodis de la Marca va néixer Ramon Berenguer II, conegut com Cap d’Estopes per la espessa cabellera de color ros palla. Va mantindré gran enemistat amb el seu germà bessó Berenguer Ramon II i va lluitar contra el Cid, sent derrotat pel castellà a la batalla d’Almenar l’estiu de 1082. Al desembre del mateix any, Ramon Berenguer es dirigia a Barcelona travessant el bosc de Perxa de l'Astor, al terme de Gualba i uns desconeguts el van assassinar.  El seu germà va ser acusat d'aquest assassinat, de manera que posteriorment va rebre el sobrenom de el Fratricida.



Ramon Berenguer I i la seva muller Almodis paguen als comtes de Cerdanya la cessió que aquets els havien fet de llurs drets sobre Carcassona... © Font: enciclopèdia.cat



Tombes de Ramon Berenguer I i la seva esposa Almodis de la Marca a la catedral de Barcelona. Font: Bàsicament romànic (Esther Esteve)



Ramon Berenguer I representat amb l'emblema de la creu plana de gules en camp de plata atribuïdes com a armes personals en una edició dels Usatges de Barcelona del primer terç del segle XIV. El cartell resa: En Ramon Berenguer comte i marxis de Barchelona, apoderador d'Espanya. Font: Wikipedia



Sepulcre de Ramon Berenguer II de Barcelona (s XIV), obra de Guillem Morei, que es conserva a la catedral de Girona © Foto: Gonçal Vicenç i Bordes

    Li succeí el seu fill Ramon Berenguer III que lluità contra el Cid en Orpesa. Prengué part en una creuada contra els musulmans de Mallorca organitzada pel Papa Pasqual II, la qual contava amb una flota pisana, florentina i catalana que partí de Barcelona. L’exèrcit cristià va assetjar la ciutat de Palma, un setge que es va perllongar durant tot l'hivern, causant grans estralls tant entre assetjats com entre els assetjadors. Finalment, la ciutat va ser conquerida el 1115, però els catalans tingueren que tornar ràpidament a la península per fer front als atacs almoràvits, els quals tornaren a ocupar Mallorca, segons ens consta en el document pisà anomenat Liber maiolichinus.



Interior del monestir de Santa Maria de Ripoll.  Sepulcre de Ramon Berenguer IV amb les suposades despulles de Ramon Berenguer III

      Aquest rei català va incorporar a Catalunya els territoris dels comtats de Besalú i Cerdanya i, per altra banda, va repoblar Tarragona que havia estat terra fronterera entre cristians i musulmans durant molts anys i per això s'havia anat despoblant fins a quedar pràcticament abandonada.

      Ramon Berenguer III va ser el primer sobirà de la Península Ibèrica que va ingressar en la Ordre dels Templers. No fa molt, algú va escriure en  la Gesta comitum Barcinonensium que el rei va demanar ser conduït a l'hospital dels pobres de Barcelona per a morir.

    El seu fill Ramon Berenguer IV el Sant va heretar el comtat de Barcelona en 1131. Gràcies al suport mostrat a Ramir II d'Aragó en contra d'Alfonso VII de Lleó, aquell li va oferir a la seva filla Petronil·la, d'un any d'edat, en matrimoni. El 1137 Ramir va dipositar en el seu gendre el regne, signant aquest en endavant com Comte de Barcelona i Príncep d'Aragó.

     A l'agost de 1162 va morir Ramon Berenguer IV, i en el seu testament va conferir al seu fill primogènit, Alfons II d'Aragó anomenat el Cast,  la potestat règia, és a dir, la capacitat de regnar i exercir el comandament a Aragó i Barcelona. De manera que el poder de governar el va aconseguir Alfons del seu pare, que al seu torn l'havia rebut de Ramir II.



Alfons II d’Aragó. Detall de la portada del Liber feudorum maior (segle XIII). Retrat d’Alfons II, per Rafael Pertús, segle XVII. Font: Wikipedia

     Alfons II d’Aragó va augmentar el poder aragonès i català a Occitània, apaivagant la Camarga i enfortint les seves possessions al Llenguadoc, anul·lant el vassallatge cap al emperador Frederic Barba-rossa.

      En la península, el rei Alfons II el Cast acceptà el vassallatge del rei Ibn Mardanis de València, no obstant, va començar la conquesta de la Matarranya seguida de l'ocupació dels territoris al sud d'Aragó, fundant Terol, base per a possibles atacs contra València. Mort el rei valencià, va signar un nou pacte amb el nou, a canvi de duplicar-li els impostos i va atacar Xàtiva i Murcia, tenint que tornar ràpidament a les seves terres per culpa d’un atac de l’exèrcit navarrès. 



1179 Tractat de Cazola (Soria)

    Alfons II també va atacar a Castella, però perdé la batalla i va signar amb Alfonso VIII de Castella la Pau Perpètua de Sahagún en 1170. Així quedà supeditat al rei castellà i, encara que va col·laborar a la conquesta de Conca, annexionada a Castella, cosa que bloquejava les possibilitats expansives d’Aragó cap a Castella, Alfons II només va obtenir del rei de Castella la ciutat de Saragossa. D'altra banda, en la negociació de la futura expansió pel al-Àndalus al Tractat de Cazola (1179), Alfons II va cedir la conquesta de Múrcia a Castella, a canvi que Alfons VIII suprimís el vassallatge de València cap a Castella , un cop la conqueriren.

     El seu fill –i de Sança de Castella i Polònia- fou Pere II el Catòlic, rei d'Aragó, comte de Barcelona i senyor de Montpeller, el qual tingué com a descendent a Jaume I



La Corona d’Aragó en temps de Jaume I. Font: de la Rocha 2009. www.satrapa1.com

Fragment novel·la... 

Comentarios

Entradas populares