Les causes de l' enfonsament de l'URSS



      L'autor de l' article que analitzem en aquest lloc, Serguei Kara-Murza, proposa el següent model per explicar com es va produir l'ensorrament de l'URSS. Segons escriu, tres forces socials i culturals van inspirar el projecte de "reforma liberal", dues "pures" i una "obscura" .

      - La primera és la  intelligentsia russa, d'ànima polida, els néts de Trotski i Gaidar, que conservaven la convicció que tenien el dret diví per portar amb mà fèrria a les "masses irracionals" cap a un o altre tipus de felicitat. La seva mentalitat representa una barreja d'admiració exagerada cap a l’Occident i la idea de progrés, amb l'utopisme arcaic i radical heretats de la societat tradicional camperola. Aquests intel·lectuals són com bolxevics invertits, d'ànima pura, que van cremar els seus ídols (el tradicionalisme rus) i amb la mateixa passió religiosa van començar a servir ídols nous (el capitalisme utòpic). Els estudis sociològics van demostrar un trencament sorprenent entre l'actitud d'aquests intel·lectuals i la massa del poble .






Yegor Gaidar va assessorar al govern de Rússia a principis dels 1990, per la qual cosa es considerat com el líder intel·lectual de moltes de les reformes polítiques i econòmiques de Rússia

      - La segona força és aquella part de l'elit governant que va trair els seus orígens comunistes i als soviètics, actuant com quintacolumnistes en la destrucció del seu país natal. Aquesta elit acostumada a viure com els burgesos, va considerar que havia arribat el moment oportú per legalitzar la seva manera de viure burgesa i utilitzant els ressorts de poder que controlaven, van aprofitar la suposada "revolució liberal" per saquejar la societat amb la privatització dels mitjans de producció de la nació soviètica.
 







Mijaíl Gorbachov i Boris Yeltsin

      - La tercera força la constitueix el jove i agressiu món criminal (la màfia russa) creada per la cúpula corrupta del govern. A aquests facinerosos, al principi, els interessava poc la política i la geopolítica internacional. La seva funció era només afeblir el país amb el saqueig i el tràfic de contraban. No obstant això, aquests delinqüents li van prendre gust a l'assumpte i es van mostrar poc disposats a retirar-se de l'escena política un cop complert el seu encàrrec. En el curs de la perestroika la criminalitat va ser convertida en un poderós sistema organitzat, amb forts lligams internacionals. Ella constitueix la principal base social, financera i militar de la "revolució liberal" (o contrarevolució, com es vulgui). Són les dents i les ungles de la "reforma", els seus defensors i combatents.
 


 



Aslán Usoyán i Boris Berezovski

Comentarios

Entradas populares