Licor d’herbes antic d’Eivissa
Es
maceren en una barreja al 50% d’anís sec i dolç, durant 2 mesos, en un atuell i en
un lloc fresc i fosc, 3 branquetes de farigola, 3 de sajolida, 1 de marialluïsa o de tarongina, 6 fulles
de sàlvia, 6 de menta i la pell ben neta i seca de mitja taronja, finament tallada. Acabat el període de
maceració, es filtra amb un drap, es posa en una ampolla de vidre i es tapa.
S’hi pot afegir una branqueta de sajolida o de farigola per decorar.
Font: Receptes
de Ratafia
1º Anís.- L'
anís és un tipus d'aiguardent que prové de la maceració en alcohol de llavors
d'anís, en combinació amb altres plantes. La graduació de l'anís varia entre
els 30 º (anís dolç) i els 50 º (anís sec). Es consumeix sol o barrejat amb
aigua. L'anís és transparent si se serveix sol, i blanquinós barrejat amb
aigua.
Anís Najar: marca produïda en Arequipa, Perú des de 1854.
Compta amb una varietat de molt alta qualitat.
Llavors de fenoll de les Mitjanes de Pego. Pimpinella
anisum L., popularment fenoll o fonoll. En castellà: anís, anís verde o matalahúva. Origen:
Mediterrani sud i Pròxim Orient
2º El atuell o tupí
Un tupí i atuells ceràmics
3º. La farigola, frígola, timó, timonet o tomell (Thymus vulgaris)
Frígola, timó, timonet (Thymus vulgaris). Plà del
Carritxar (Pego)
4º. La sajolida o Satureja (30 espècies) sent la “montana” la més
coneguda. La Satureja montana en castellà ajedrea o hisopillos.
Sajolida (Satureja montana) o romer?. Alt de Pasqual (Pego)
Sajolida (Satureja montana). Font: FloraCatalana
5º. Marialluïsa o de tarongina
La marialluïsa (Aloysia citrodora) és una
planta arbustiva de la família de les Verbenàcies amb origen a Amèrica del Sud
(Argentina, Uruguai, Perú i Xile), també coneguda amb els noms de Maria Lluïsa,
herba Lluïsa, herba de la princesa, berbena de nucs florits o reina Lluïsa.
Marialluïsa (Aloysia citrodora). Font: Wikipedia
La
tarongina (Melissa officinalis), en castellano toronjil, melisa, citronela
u hoja de limón. Nativa del sud d’Europa i del Mediterráni, es apreciada pel
seu fort a llimó.
La tarongina (Melissa officinalis). Font: ViviendoSanos
Aigua del Carmen. També un lloc de còctels a Barcelona. Font: La maleta extraviada
6º.
La sàlvia comuna (Salvia
officinalis) és nativa del Mediterrani
La sàlvia comuna o Salvia
verbenanca (Esq.) a Salamones (Pego). Salvia
officinalis a la dreta
7º. La menta (Mentha) és un
gènere de plantes amb flor dins la família lamiàcia. És un gènere de
distribució cosmopolita. L'oli essencial de la menta rep el nom de mentol.
S'empra com aromatitzant i com a oli medicinal.
Les
mentes més conreades son: primer l'híbrid Mentha×piperita (menta pebrera) una
planta d'origen anglès, es troba distribuïda pel sud d'Europa i Àfrica del
Nord. És un triple híbrid de la Mentha aquatica×Mentha longifolia×Mentha rotundifolia=Mentha spicata.
Menta pebrera. Font: Globedia
En
segon lloc les espècies Mentha suaveolens
(Herba-sana borda, Madastra, Mentastra) i Mentha pulegium (Poliol). En el camp son abundants Mentha aquatica – herba d'aigua, herba-sana
d'aigua, herba-sana borda- i Mentha arvenses.
Nom català: Herba de sant Ponç, Poliol, Poliol d'aigua,
Poniol, Puriol. Nom castellà: Poleo, Poleo común, Poleo-menta (Mentha pulegium L.) Font: FloraCatalana
Poliol negre, calamento (Calamintha nepeta). Font: Herbario
natural de Banyeres de Mariola y Alicante
Mentha suaveolens (Herba-sana borda, Madastra, Mentastra). Font: Sierra
Norte de Sevilla
Herba-sana (Mentha
suaveolens) del Salinar (Pego)
La
herbassana (Mentha spicata Crantz
, sinónimo M. viridis L.) s’utilitza
en begudes com el “mojito” ò per aromatitzar les faves sacsades. En castellà hierbabuena
o menta.
Mentha longifolia. Font: Wikipedia
8º. Pell
de toronja
Font: La
Naranja de Valencia
Documentació:
-Diego Rivera Núñez y Concepción Obón
de Castro, La Guía Incafo de las plantes útiles y venenoses
de la Península Ibérica y Baleares. Editorial Incafo, Madrid, 1991.
Comentarios
Publicar un comentario