La gran divergència III

La desindustrialització


    Aquesta febre especuladora es produïa en els països occidentals que estaven sofrint una forta desindustrialització, convertint la seva activitat econòmica principal en una activitat del sector FIRE (Finance, Insurance and Real Estate, o sigui Finances, assegurances i negoci immobiliari). Una desindustrialització semblant s'ha produït a Gran Bretanya, que de ser "la fàbrica del món" va voler convertir-se en "el banc del món", i que viu ara amb l'angoixa del que pot succeir si perd aquesta gran font d'exportació de serveis , tenint en compte la situació d'una economia que la demanda domèstica serà probablement escassa en molts anys (...), doncs els consumidors s'esforcen a fer front als seus deutes i el govern batalla per reduir el dèficit pressupostari.

      Fontana diu que s’ha produït el canvi del sistema productiu pel sistema financer:  “Les velles masses d'obrers industrials que formaven la base de lluita sindical estan desapareixent. La màquina, contra el que la gent creia, no ha vingut a substituir el treball de nivell més baix. En principi el que està fent la mecanització, les transformacions que aporta el sistema digital, és suprimir les feines de nivells més qualificats. El que està en trànsit d'una disminució ràpida és el vell treballador especialitzat, que tenia un paper important. Llavors ens enfrontem a un món on les masses de treballadors estaran en el sector serveis. Als Estats Units, un dels sectors on s'ha creat més treball és en els supermercats i el menjar ràpid” (Entrevista realitzada per CRISTIAN JARA Barcelona 19/11/2013 - Publicada en el Diari Público.es).


     “La situació espanyola és més complexa –diu Josep Fontana-  ja que si bé hem perdut el teixit industrial tradicional, comptem amb una considerable indústria de propietat estrangera a la qual proporcionem treball barat, o sigui que ens ha tocat el paper de receptors de la indústria que altres països més pròspers deslocalitzen, i que conservarem mentre els seguim garantint salaris baixos. La qual cosa em mou a preguntar-me com s'explica que, si el treball dels nostres obrers és poc competitiu, com s'argumenta per proposar rebaixes de sous i drets, Volkswagen, Ford, o Renault es vinguin a fabricar cotxes aquí. En el que sí ens anem assemblant a les economies avançades és en el pes dominant que ha adquirit entre nosaltres el sector financer” (Article de Josep Fontana titulat Más allá de la crisis (PDF en català. Publicat el 09-02-2012 en Sociología crítica).



      La influència política adquirida pels empresaris explica per què quan s'ha produït la crisi l'Estat ha corregut a salvar les empreses financeres amb rescats multimilionaris; però no ha fet un esforç equivalent per posar remei a la situació dels molts ciutadans que perden casa, en ser incapaços de seguir pagant les hipoteques, ni per assegurar estímuls a les activitats productives per tal de combatre l'atur.


     Lluny d'això, el que s'ha fet, per justificar els sacrificis que s'estan imposant a la majoria, és difondre la faula que la crisi econòmica es deu al excessiu cost de les despeses socials de l'estat, i que la solució consisteix a aplicar una brutal política d'austeritat fins que s'acabi amb el dèficit del pressupost, la qual cosa, com veurem, resulta impossible a partir d'aquesta política.

     Val la pena escoltar aquesta història com ens la compta Krugman: "En el primer acte els banquers es van aprofitar de la desregulació per llançar-se a una especulació desbordada, inflant les bombolles amb préstecs incontrolats; en el segon les bombolles esclataren i els banquers van ser rescatats amb diners dels contribuents, mentre els treballadors patien les conseqüències, i en el tercer acte, els banquers van decidir emprar els diners que havien recuperat a recolzar polítics que els prometien baixar-los els impostos i desmuntar les poques regulacions que s'havien imposat després de la crisi". 



      Nosaltres estem sofrint el segon acte amb els crèdits que s’han concedit als bancs i caixes d'estalvi. L’acte  del rescat dels poderosos mentre els treballadors pateixen les conseqüències. Ens queda el desenllaç, aquest tercer acte que, si no es fa alguna cosa per evitar-ho, serà semblant: és a dir, que es recuperaran els bancs, però no els llocs de treball, tal com està passant avui als Estats Units, i els diners dels banquers s’empraran per recompensar als polítics.

      Segons l’economista Peter Radfor l'austeritat és incompatible amb el creixement econòmic. L'austeritat disminueix una economia. És un acte de retrocés. Disminueix la demanda. Els ingressos cauen. Pagar els deutes a partir d'una menor quantitat de diners significa que hi ha menys diners per a altres despeses de l’Estat. Del creixement es passa a la decadència. Richard Koo, economista en cap del Nomura Research Institute de Tòquio, afirma que la revisió del passat demostra que la política d'austeritat no ha funcionat i que no té sentit en la situació actual.

    En canvi, la doctrina  ortodoxa dels mercenaris de les universitats anglosaxones s'articula al voltant de conceptes com el de competitivitat, paraula que despullada d'ornaments acadèmics, es redueix a això: cal disminuir els salaris perquè augmenti el benefici dels empresaris i aquests s'animin a invertir en la producció i creïn nous llocs de treball. Els que el recolzen no ignoren que la disminució dels ingressos dels treballadors frenarà el creixement de la demanda interna; però tenen una resposta per a això: produïm per exportar. Tots els càlculs sobre la sortida de la crisi a Espanya es basen actualment en l'augment de les exportacions.

     La lògica dels empresaris del nostre temps no és molt diferent de l’època colonial esclavista. El director de Caterpillar ha proposat als seus empleats una congelació de salaris per un període de sis anys, per tal de mantenir-se «competitius», però ha oblidat afegir que en els dos últims anys la seva remuneració personal havia augmentat un 80%. Un altre empresari industrial, de menys vols, es mostrava més sincer, si és possible, al confessar que tot es redueix a que els empresaris han de pagar als seus treballadors el mínim a què estiguin obligats, i no més: «No hi ha raó per augmentar els salaris mentre hi hagi tant atur». Com feien en temps del capitalisme més salvatge: cal donar-los sols el salari que permeti sobreviure al treballador, així com reproduir-se (per a que no manque la mà d’obra) amb els aliments més barats.


      Segons totes les previsions, incloses les del Fons Monetari Internacional,  l'atur seguirà a Espanya per sobre del 25% fins al 2018. Diuen que l'únic remei consisteix en disminuir el nostre consum (pujant l'IVA i baixant els salaris) per tal d'assolir uns costos «competitius» en les mercaderies. El que no sabem dir es qui les consumirà, amb els salaris tant baixos i l’atur tant alt. Aquesta nova producció difícilment anirà destinada a una població espanyola empobrida pels descensos de salaris i pensions, degradada per les retallades en educació i sanitat i que tindrà a més la càrrega d'assegurar una mínima subsistència als milions d'aturats que no seran absorbits en el 2018 ni se sap quan.

      Segon Krugman: "El més indignant d'aquesta tragèdia és que és totalment innecessària. Fa mig segle, qualsevol economista (...) us podia haver dit que austeritat en temps de depressió era una molt mala idea. Però els polítics, els entesos i, sento dir-ho, molts economistes van decidir, sobretot per raons polítiques, oblidar el que sabien. I milions de treballadors estan pagant el preu de la seva deliberada amnèsia".

     Desgraciadament, com diu Josep Fontana No importa que economistes guardonats amb el Premi Nobel, com Stiglitz i Krugman, condemnin la política d'austeritat. Perquè resulta que, en realitat, aquesta política beneficia els mateixos que han causat el desastre i afavoreix la continuïtat del seu enriquiment (...) Els dirigents financers d'Europa es beneficien de la depressió perquè és una gran oportunitat de guany per als bancs, que han aconseguit el control de la política econòmica del Banc Central Europeu (...). Una crisi del deute permet a l'elit financera domèstica i als banquers estrangers endeutar a la resta de la societat".

     Els resultats es poden veure ja en l'experiència de Grècia, on les mesures d'austeritat imposades per la Unió Europea i l'FMI estan posant en perill el propi creixement econòmic, i tenen unes duríssimes conseqüències socials: els suïcidis i el crim augmenten, la massa dels nous pobres està integrada per joves que no troben feina i per persones de mitjana edat que han perdut el seu, mentre falten als hospitals els medicaments essencials, incloent les vacunes, el que pot conduir a que ressorgeixin allà la poliomielitis o la diftèria”.


     Aquest comença a ser també el cas d'Espanya, on el PP es proposa estalviar mils de milions en medicaments. Son quantioses les retallades en educació e investigació, així com les ajudes socials. Com diu Peter Radford: "Que l'hi diguin als espanyols! Han provat la taxa d'atur del 23%, mentre les mesures no han aconseguit frenar el dèficit públic, que està a punt de superar el límit del 8% que el govern espanyol s'havia fixat com a objectiu. ¿S'imaginen el que passarà ara? Que els espanyols veuran augmentar el seu patiment. Estan insistint en més austeritat per esprémer la seva economia cada vegada més". I això, afegeix, "per reduir un dèficit que és menor que el dels Estats Units o el de Gran Bretanya".

      La crisi dels bancs europeus els està obligant a desfer d'actius, crea bones oportunitats de negoci per a les empreses financeres nord-americanes que, tot i seus problemes, estan llançant-se a comprar a Europa. Els fons d'inversió nord-americans s'han llançat a comprar "gangues" europees, com empreses i bancs devaluats per la pròpia política d'austeritat. Els fons d’inversió  estrangers compren empreses que han perdut valor perquè els bancs es neguen a donar-los crèdit, la qual cosa s'afegeix que les mesures de recapitalització imposades als bancs els han forçat a vendre actius per un valor de bilions d'euros. Wim Butler, del Citi Group, no va dubtar a dir en una conferència pronunciada a Brussel·les: "D'aquí a uns anys tots els bancs europeus pertanyeran a estrangers".

    Les polítiques restrictives han arribat a aquest punt d'irracionalitat. Com vostès saben, el president actual del nostre govern ja ha dit, quan es disposava a retre homenatge a la senyora Merkel, que el primer és complir amb el deure de sanejar els bancs i reduir la despesa pública: els llocs de treball, els hospitals o les escoles no són prioritaris.




Mariano Rajoy Brey, president del Govern d’Espanya des de 2011

Comentarios

Entradas populares