La crisis espanyola

      En un article de Josep Fontana titulat Más allá de la crisis (PDF en català. Publicat el 09-02-2012 en Sociología crítica) s’explica que ens oculta la classe dominant i quines son les seves intencions de controlar totalment, no tan sol el poder econòmic, sinó el polític. La crisi “econòmica” es d’origen polític, dissenyada per la dreta i posada en pràctica per partits polítics al servei de la burgesia financera i en contra del poble que els ha votat.


Josep Fontana. El País. Fot de Marcel·lí Sáez  

    El article resumeix part del seu llibre Por el bien del Imperio (2011) que tracta sobre l'origen de l'estat de benestar com recompensa als treballadors occidentals, convertits en soldats, que van derrotar al feixisme i al totalitarisme; així com de la suposada guerra freda contra l'ascens del comunisme ateu, que en realitat se'ns mostra com l'instrument del domini i control americà del món; finalment, el llibre tracta sobre la caiguda de la URSS i la desaparició del Pacte de Varsòvia no es veu correspost amb la desaparició de l'OTAN, el que ens dóna llum sobre l'autèntic fi d'aquest pacte militar: la submissió de la resta del món als interessos dels capitalistes occidentals i la intervenció dels Estats Units en el món i, finalment, la involució que es viu des de la dècada de 1970 en relació als drets socials, el benestar social i democràcia com a conseqüència del triomf del neoliberalisme. Podeu veure el començament d’un resum sobre el llibre en El Imperio del Mal


La visió optimista de la historia

     Les generacions anteriors als joves d’avui en dia van ser educades amb una visió de la història que feia del progrés la base d'una explicació global de l'evolució humana. Tothom assumia que la humanitat havia avançat en el terreny de la producció de béns i riqueses fins a l’abundància dels temps moderns, a través de les etapes de la revolució neolítica i la revolució industrial. Després havia vingut la lluita per les llibertats i pels drets socials, des de la Revolució francesa fins a la victòria sobre el feixisme a la Segona guerra mundial, que va permetre l'assentament de l'estat de benestar.



    Aquesta visió, tan optimista, es la que els anglosaxons anomenen la visió whig de la història, segons la qual es representa el passat com una progressió inevitable cap a cada vegada més llibertat i més il·lustració. Relativament això podria ser veritat, però no era, com se'ns deia, el fruit d'una regla interna de l'evolució humana que implicava que l'avanç del progrés fos inevitable. Teníem la il·lusió que la història estava del nostre costat i la crua realitat ens ha explosionat a la cara.


Les llibertats es guanyen lluitant contra la burgesia

    En realitat, les conquestes socials del poble van ser la conseqüència d'uns equilibris de forces en què les victòries aconseguides eren menys el fruit de revolucions triomfants, que el resultat de pactes i concessions obtingudes de les classes dominants, sovint a través dels sindicats, a canvi d'evitar una autèntica revolució que transformés completament les coses.


La policia està pagada pels diners del poble i no pels banquers. El govern està al servei de la banca i dels empresaris. Cal atemorir-los de nou fins a expulsar-los de les poltrones on s’han enrocat

      En paraules de Josep Fontana:  “Per dir-ho simplement, des de la Revolució francesa fins als anys setanta del segle passat les classes dominants de la nostra societat van viure atemorides per fantasmes que pertorbaven el seu somni, portant-los a témer que podien perdre-ho tot a mans d'un enemic revolucionari: primer van ser els jacobins, després els carbonaris, els maçons, més endavant els anarquistes i finalment els comunistes”.


Execució del rei Luis XVI


La burgesia guillotina als seus nobles

    Per tant, els beneficis socials van ser el fruit d'un pacte polític durant la guerra freda. Ara els capitalistes han perdut la por al poble i no tenen cap inconvenient a confessar que ens van enganyar: que no es tractava d'establir un sistema que ens garantís un futur indefinit de millora per a tothom, sinó que només els interessava neutralitzar els dissidents mentre eliminaven qualsevol risc de subversió.


Els capitalistes han perdut la por al poble


Il Quarto Stato de Giuseppe Pellizza da Volpedo (1901)


      Als anys setanta del segle passat, desprès de comprovar que ni els comunistes estaven per la revolució del 68 i, a més, havien aixafat la de Praga, el poder financer perdé la por a la revolució i els burgesos van decidir que no necessitaven seguir fent concessions. I així segueixen avui, però, pitjor!

      Josep Fontana creu que aquesta afirmació es pot veure millor estudiant el període de 1945 a 1975, època duran la qual  els països desenvolupats van fer un repartiment més equitatiu dels ingressos, cosa que permetí  millorar la sort de la majoria. Els salaris creixien al mateix ritme que augmentava la productivitat, i amb ells, creixia la demanda de béns de consum per part dels assalariats, la qual cosa conduïa a un augment de la producció.


La policia ataca la manifestació obrera a Haymarket, Xicago, el 1886

     Diu Fontana que  "els patrons pagaven als seus treballadors prou perquè aquests compressin el que els seus patrons venien". Era una democràcia de classe mitjana que implicava un contracte social no escrit entre la feina, els negocis i el govern, entre les elits i les masses, que garantia un repartiment equitatiu dels augments en la riquesa”.

Comentarios

Entradas populares