La Manxa Alta

     San Clemente està situat en la Manxa Alta, subcomarca de la Manxa de Monte Aragó. A més dels seus deliris religiosos, el poble destaca per uns bells edificis arquitectònics.


Ermita de la Verge de Rus (San Clemente). Fot: Gonçal Vicens


Paisatge de Valverde del Júcar. Fot: Gonçal Vicens

    No obstant, tal vegada, el que més m’agrada a mi es l’entorn paisatgístic de tota aquella comarca amb conreus de blat i raïm per fer vi. L’abundància d’aus es meravellosa, les quals troben refugi pels arbustos o els pins –per cert, aquí es troba la major extensió de pi pinyoner d'Europa- i van a beure pels tàlvegs que formen el ondulat paisatge de pujols erosionats pel temps. Aquí son abundants les colònies de xoriguer petit i les zones de pastures i erms ocupades per la avutarda, on tenen un dels millors llocs de cria. També alberga les poblacions d'alosa becuda en el territori que es coneix com les estepes més tèrmiques de la província. Abunden la Avutarda Comú, el Sisó Comú, la Ganga Ibèrica, la Ganga Ortega i el torlit. 


Avutarda i Sisó Comú. Fot: Tony Peral en Aceytuno.com



     Aquestes aus han vist passar legions romanes des de Carthago Nova fins a Segobriga i Valeria. Va ser Alfonso VIII de Castella el que va derrotar als almohades, que ocupaven aquestes terres, a la batalla de les Navas de Tolosa en 1212 i el territori es va incorporar a Castella, baix la dependència d’Alarcón i formant part del primer Marquesat de Villena sota el senyoriu dels Manuel, i més tard dels Infants d'Aragó, passant finalment a mans de Don Juan Pacheco, Maestre de l'Ordre de Santiago. 


Església de Santiago. Fot: Gonçal Vicens


Església de Santiago. Fot: Gonçal Vicens

     San Clemente es va independitzar dels senyors al recolzar als Reis Catòlics contra els seguidors de la Beltraneja, un dels quals era el seu senyor Don Diego Pacheco, Marquès de Villena. Un cop finalitzada la guerra amb victòria per al bàndol isabelí, els Reis Catòlics van decidir incorporar la vila de Sant Clemente a la corona, fent-la de reialenc i atorgant-li la independència de la vila d'Alarcón. Els Reis Catòlics van visitar la vila en 1488.


Arc d’entrada a la plaça dels jutjats. Fot: Gonçal Vicens


Carrer Major de San Clemente. Fot: Gonçal Vicens


Celler de Fuente de Rus. Fot: Gonçal Vicens

     D’obligada visita es la Casa Consistorial de San Clemente, un edifici d'estil renaixentista dins la línia del classicisme pur, de forma rectangular, amb dues plantes més una torrassa, coronat per un gran escut reial dels Àustries. La façana està dins del conjunt de la Plaça Major, que en la seva època va estar completament porticada. 


Porxos de la casa consistorial. Fot: Gonçal Vicens


Ajuntament de San Clemente. Fot: Gonçal Vicens

      La construcció data del segle XVI, durant el regnat de Felip II. És obra de l'arquitecte Domingo de Zalvide, sent construïda en diverses fases entre 1566 i 1622. Va ser declarada Bé d'Interès Cultural en 1992.

     L'edifici principal està dividit en dues plantes. La planta baixa és una galeria porticada amb set obertures i columnes dòriques, arcs de mig punt i decoració de motllures. La planta baixa i la primera estan separades per entaulament amb arquitrau i fris, aquest amb tríglifs i mètopes, i les mètopes decorades amb motllures a manera de rosasses. 


Entaulament amb arquitrau i fris, aquest amb tríglifs i mètopes. Fot: Gonçal Vicens

     La planta primera és també una arqueria de set arcs recolzats en pilastres i amb decoració en els carcanyols, formant finestrals tancats amb forja i vidre. Està coronat per un fris corregut decorat amb rosasses, alguns amb figures antropomòrfiques en disposició simètrica, i apareix partit en el centre per l'escut de Carles I, emmarcat per pilastres jòniques i amb decoració de bucranis a la part alta, rematat dalt del seu entaulament per dos figuretes d'angelets en els seus extrems i enmig d'aquests un personatge eclesiàstic amb mitra. 


Escut de Carles I. Fot: Gonçal Vicens

      Un altre dels magnífics edificis que disposa la població es l’Església de Santiago Apòstol, una extraordinària obra arquitectònica, d'estil principalment renaixentista del segle XVI, però també amb elements gòtics del segle XV i aportacions barroques en la seva finalització al segle XVII. És una església de planta basilical de tres naus amb enormes pilars i capitells de volutes, sobre els quals, es recolza un meravellós conjunt de cúpules estrellades. Va ser declarada Bé d'Interès Cultural en 1992.


Cúpules estrellades de Santiago Apòstol. Fot: Gonçal Vicens

     S'atribueix el projecte a l'arquitecte Andrés de Vandelvira. Posteriorment, en 1560, el mestre Juan de Orzollo, va aixecar a una mateixa altura les tres naus sense tenir en compte el edificat anteriorment. Va utilitzar columnes jòniques i voltes de tercelets i en el creuer una volta estelada.

     El temple consta de tres naus amb capelles entre els contraforts i voltes de creueria estavellada. Té dues portades una que dóna a la Plaça Major i una altra per la plaça de l'Església. A l'exterior es creuen fàbriques renaixentistes amb altres gòtiques; l'església conserva de la fàbrica gòtica la façana occidental amb la seva torre i els tres últims trams amb la portada del costat sud. Es va aprofitar l'espai entre els contraforts per a la construcció de capelles, d'elles la corresponent a l'últim tram, propietat dels Pallarés, va ser reformada al renaixement, cobrint-se amb cúpula amb cassetons. 


Església de Santiago Apòstol. Fot: Gonçal Vicens

     El tractament clàssic de la seva capçalera, en el seu exterior, obeeix sens dubte a un plantejament urbanístic de la plaça, per tancar-la en harmonia amb l'Ajuntament. Té forma de testera recte, amb contraforts a l'exterior de gran envergadura. A l'interior es desplega un impressionant retaule barroc en l'Altar Major, reconstruït seguint les línies de l'anterior retaule cremat durant la Guerra Civil Espanyola. El retaule presenta forma d'enorme arc de mig punt, quedant dividit en cinc trams. 


Jutjats de San Clemente. Fot: Gonçal Vicens

     La sagristia és de planta rectangular i es cobreix amb volta de mig canó amb cassetons en pedra i els calaixos allotjats en els nínxols, on es conserva l'única peça de l'altar major original. 


Detall de l’Altar Major de Santiago Apòstol. Fot: Gonçal Vicens

     A l'interior d'una de les capelles es troba una bella creu de Alabastre, amb prop de tres metres d'alçada, és una joia escultòrica de finals del segle XV, realitzada en alabastre amb una clara influència en el tallat dels seus relleus i figures del estil gòtic-flamenc. El programa iconogràfic que envolta tota la creu és molt variat, destacant els sants apòstols amb els seus atributs iconogràfics. La creu es remata amb les imatges de Crist crucificat i la Mare de Déu amb nen a l'altre costat de la creu (sorprèn veure una Verge a la part alta de la creu), tot això acompanyat per angelets. Es desconeix l'autor, encara que va poder ser algun mestre flamenc dels que va treballar a la catedral de Conca a la fi del segle XV. 


Creu d’alabastre d’estil gòtic-flamenc. Fot: Gonçal Vicens


La creu es remata amb les imatges de Crist crucificat i la Mare de Déu amb nen a l'altre costat de la creu. Fot: Gonçal Vicens

Comentarios

Entradas populares