Llegendes d'Ebre: Benifallet

      Sobre les coses que van passar per les comarques de l’Ebre no tots els autors estan d’acord, en canvi, sobre el temps en que van ocórrer els fets extraordinaris tothom diu que va ser  quan encara els núvols portaven dol per la mort de Nostre Senyor. Així ho asseguren M. Mònica i Josep Sebatià Cid i Català al seu llibre La ribera d’Ebre (Dissenys Culturals, Barcelona).


L’Ebre pel Pas de Barrufemes. Fot: Gonçal Vicenç


El pont del Llaguter a Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç

      Segons Carmel Biarnès les esplendoroses terres de l’Ebre tenen un origen que es remunta als principis dels temps, quan l'Ebre en­cara no existia i el muntanyam de les serres de Perles i del Tormo constituïa el límit abrup­te d'un gran mar interior. Un salt d’aigua separava  les dues muntanyes, per on sumava l’aigua procedent d’aquell gegantí llac.




    Allí viva una nimfa, filla del Sol y de la Lluna, de la que es va enamorar Barrufemes, un monstre infernal encès pel desig. Però, la nimfa va triar com a marit a un descendent d'Adam, el primer riberenc, un jove fort i decidit que es deia Tormo de Montjuc, amb el que vivia feliç a la Cova dels Coloms.


El Pas de Barrufemes. Fot: Gonçal Vicenç

    Mort de gelosia, el malvat gegant es confabulà amb les fúries més nefastes i descarregà tota la fúria malèfica sobre aquell paradís. Sota la més terrorífica de les tempestes s'obriren les entranyes de la terra. Les serres del Tormo i de Perles se separaren i allí on hi havia hagut només una cascada s'obrí el pas de l'Ase que va fer que el gran llac es buidés i que el mar interior es convertís en un riu: l'Ebre.



Embarcador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç


Embarcador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç

Veïns de Tivissa afirmen que han vist coses misterioses al Pas de l’Ase, per on passa al seu curs el riu Ebre. Des d’allí, fins a altres pics més alts anomenats La Figuera, van veure eixir com una bola de foc ataronjada, que pegava voltes entre si, i que per darrere pareixia desprendre com a fum rogenc. Va passar com una exhalació.



Embarcador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç


Embarcador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç

   Per tot arreu les llegendes parlen de forces de la natura desbordades, de riuades que arrosseguen pobles sencers, de pluges torrencials, com les de la vall de Móra, ple de moreres, on vivia –a dalt de la més gran- la reina de la vall. Dissortadament, un mes d'abril va començar a ploure torrencialment i tant va ploure que, segons diuen, d'aquell aiguat es va formar cl riu Ebre, que guarda, dins seu submergit, el bosc meravellós de la reina de la vall de Móra.



Església de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç



Plaça i Casa de La Vila de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç


Llavador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç


Embarcador de Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç

 Tots coneixem el vaixell fantasma de l’holandès errant, però de segur que no sabeu que per l’Ebre, a meitats del segle passat, navegà l’espectre d’un vaixell de vapor que va desaparèixer al riu sense deixar cap rastre ni de l'embarcació ni de les mercaderies que transportava ni de la seva tripulació. Els dies de boira espessa molta gent ha vist la silueta de la nau avançar en un silenci que només trenca, de tant en tant, el so inequívoc del corn dels llaüters, que convoca a l'aplec dels nàufrags del vell riu.



Llagüt per Benifallet. Fot: Gonçal Vicenç

Els catòlics també tenen les seves devocions, doncs asseguren que Sant Roc, Santa Madrona i el mateix Crist de Balaguer van navegar pel riu, uns aigües avall i d’altres amunt. El Crist que es troba al convent de les Mínimes de Móra d'Ebre ha salvat moltes vegades als llaüters de les tempestes.



Ermita de Santa Madrona a Riba-Roja. Fot: Hilarlo Berguio

També els castells riberencs, com quasi tots els castells, tenen el seu fantasma. El jove rei moro de la Suda volia conquerir el castell de Móra, per a la qual cosa va prometre amors a la vídua que era senyora del castell, a canvi de que aquesta deixés oberta la porta que conduïa al riu.  Però, el seu fill, assabentat de la traïció per una serventa, derrotà als moros en una emboscada i, desprès, va decapitar a la seva mare ordenant que el seu cap fos exposat al capdamunt de la torre més alta de la fortificació.



Castell de la Suda (Tortosa). Fot: Gonçal Vicenç


Castell de Móra d’Ebre. Fot: Francisco Diaz Torrijos

Comentarios

Entradas populares