La Manxa Xúquer-centre

La Roda

     Ja de tornada cap a casa, acabarem la nostra visita pels pobles que envolten el nostre país, com La Roda, un interesant ndret que, segons uns te com origen del seu topònim la paraula àrab “rutba”, es a dir, ”lloc de cobrament d’impostos per al bestiar” i, segons altres, de “rubt”, o lloc on estaven els “genets de vigilància”. Sia com sia, al ser un lloc estratègicament situat entre els regnes musulmans del sud llevantí i l’interior de l’Altiplà, aquí es cobraven impostos dels diferents ramats que transitaven per aquestes llars. Tal vegada, aquesta missió la tenien encomanada els genets que es refugiaven al antic castell que havia on avui està l’església del Salvador. 


Plaça de l’església del Salvador. Fot: Gonçal Vicens

     Es pensa que La Roda va ser presa als musulmans cap a 1200 per les hosts del rei castellà Alfons VIII durant la Reconquesta. La localitat va quedar sota la protecció de l'Infant Don Juan Manuel quan l'any 1305 el rei Ferran IV de Castella li va atorgar les terres que componien el Senyoriu d'Alarcón. 


Llenç de Donya Ana

     Destaquen en aquest conjunt l'església parroquial del Salvador, d'estil renaixement espanyol, edificada sobre restes d'estil gòtic, i l'anomenat llenç de Donya Ana, un dels monuments de major llinatge arquitectònic, d'estil plateresc. 


Església del Salvador. Fot: Gonçal Vicens


Interior església del Salvador. Fot: Gonçal Vicens


Església del Salvador. Fot: Gonçal Vicens


Porta Església del Salvador. Fot: Gonçal Vicens

    Natural d’aquest poble va ser Fernando de la Enzina (1650-1740) que va ser canonge i Dignitat de Conca, Abat de Santiago, Provisor del Bisbat i Examinador Sinodal. 


Carrer de La Roda. Fot: Gonçal Vicens


L'especialitat de la Roda són els "miguelitos", uns pastes de full farcits de diferents cremes (xocolata, llet fregida, crema o xocolata blanca). Font: recetasfina

     Prop de La Roda trobem el llogaret de la Fuensanta, que es va fer famós després d'una aparició mariana en 1482, al lloc de naixement d'una font. Aquí es funda una petita ermita que pertanyia a la població de La Roda. Cap a 1561 l'Ordre Trinitària aconsegueix comprar l'ermita per edificar un monestir, després d'un llarg conflicte amb la parròquia de la Roda. 


Carrer de Fuensanta. Fot: Gonçal Vicens


El riu Xúquer a Fuensanta. Fot: Gonçal Vicens


El riu Xúquer a Fuensanta. Fot: Gonçal Vicens

    Amb el temps la gent dels voltants va començar a acudir a rebre banys a la font santa, i es va anar creant al seu voltant un petit llogaret que donaria lloc al naixement de la població. En 1579 comptava amb 20 veïns. 


Santuari de la Senyora dels Remeis de Fuensanta. Font: turismolamancha

     La parròquia on es venera la Senyora dels Remeis de Fuensanta es un edifici format per dues parts: el temple i el claustre. El temple està format per una planta rectangular coberta de voltes de llunetes, en el creuer s'eleva una cúpula sobre petxines, la qual està adornada amb medallons de sants trinitaris en relleu de guix policromat. El cambril del temple està cobert per una cúpula sobre petxines amb decoració pictòrica barroca. La portada és de construcció senzilla, d'estil barroc. 


Claustre del Santuari de la Senyora dels Remeis de Fuensanta. Font: Roberto Manzano del Pino

     El claustre del temple va ser construït al segle XVI, posseeix un ampli espai quadrat amb doble galeria porticada; el baix amb arcs de mig punt i el superior amb columnes que sostenen llindes.

      En els antics horts del convent es conserva una petita capella, de gran devoció entre la població ja que va ser a la font on es va donar l'aparició de la Verge. 


Lloc on es va aparèixer la Verge dels Remeis. Fot: Fonsantusab


Interior de la capella de la verge. Font: fuensanta.info i Pablo Rueda

     Un altre edifici religiós de la vila de Fuensanta és l'antiga parròquia de Sant Gregori Nazianzè, construcció del segle XVII que actualment és una propietat particular convertida en magatzem. 


Antiga parròquia de Sant Gregori Nazianzè. Font: fuensanta.info i Pablo Rueda

     Existeix en la vila una antiga casa barroca del segle XVIII, actualment dividida en tres cases particulars, en la qual destaca la seva façana rococó i una bona reixeria. També hi ha un palauet d'estil modernista conegut com a Vila Manolita o la Casa dels Mañas que es va reformar l'any 2003 per convertir-la en un alberg rural. 


Actualment alberg Villa Manolita. Fot: Gonçal Vicens

Santuari de Ntra. Sra. De Betlem

         A 12 km d'Almansa es troba el Santuari de Ntra. Sra. de Betlem, on es celebren dos coloristes romeries els mesos de maig i setembre. El diumenge següent al 6 de maig la imatge de la Verge de Betlem és acompanyada per multitud de “almanseños” des de la ciutat fins al santuari; el mateix recorregut però a la inversa es realitza el tercer diumenge de setembre. 


Santuari de Ntra. Sra. de Betlem. Fot: Gonçal Vicens


Santuari de Ntra. Sra. de Betlem. Fot: Gonçal Vicens

     Aquesta tradició es remunta al s. XVI, època en què els almanseños acudien a fer vots a l'Ermita-Santuari, on estava la imatge de la Verge. Ja en els segles XVII i XVIII la Verge era traslladada ocasionalment a Almansa perquè protegís a la ciutat de plagues de llagosta, sequeres, epidèmies, tempestes... sent retornada a la seva església passat el perill. 


Santuari de Ntra. Sra. de Betlem. Fot: Gonçal Vicens

    Fins mitjans del segle XX es realitzava el recorregut en galeres engalanades, tirades per mules, en l'actualitat els dotze quilòmetres que separen l'ermita de la població es recorren a peu, al costat de la imatge de la patrona, que és traslladada a coll pels membres de la Societat de Pastors per rigorosos torns preestablerts. 


Romeria a l'Ermita-Santuari de Belen. Fot: 12tv.es


El “Vitorero” , abillat amb morrió, gualdrapa i alabarda, llança “vitores” en honor a la patrona. Fot: 12tv.es

      Hi participen al voltant de 20.000 persones, cap a la meitat del camí, a l'altura de la Font de l'Avenir s'efectua una parada per reposar forces, on és típic veure els diferents grups de romeus cantant i ballant al so d'unes manxegues. Sens dubte, la figura més peculiar per al visitant és la del “Vitorero” qui, abillat amb morrió, gualdrapa i alabarda, llança “vitores” en honor a la patrona, repetits al so per la multitud: "Vito a la Virgen de Betlem", "y al niñico tambien ","Agua de la Verge de Betlem!".

Chinchilla de Montearagón

     Es una localitat usada per molts com "ciutat dormitori" d'Albacete i, per altres, un lloc de pas que ens distrau contemplant el seu castell. Sobre l’origen etimològic del seu nom hi han moltes hipòtesis descabellades, sent la més plausible la formulada per Pocklington el 1987, que suggereix que l'actual nom castellà és una evolució, a través del mossàrab i l'àrab andalusí, del nom amb què va ser coneguda aquesta població en època romana (Saltici, en llatí), que al seu torn seria un terme d’origen iber ("La etimología de los topónimos 'Chinchilla' y 'Nubla'", Estudios románicos, nº 5, pp- 1137-1151).


Xinxilla d’Aragón (Chinchilla). Fot: Gonçal Vicens


Església i campanar de Xinxilla. Fot: Gonçal Vicens

     Situada a 903 m d’altitud sobre un turó que domina la plana manxega i sobre el qual destaca la figura del seu castell. Va ser poblada en el neolític perquè es tractava d'una zona alta en una plana empantanegada pels rius que baixaven de les serralades del sud, dels alts cims de les Serres de Segura i Alcaraz.


“al-Bassit” des del castell de Chinchilla. Fot: Gonçal Vicens


La plana d’Albacete. Fot: Gonçal Vicens

      Aquesta zona es un important encreuament de camins, destacant la Via Augusta. La població estava esmentada en l’Itinerari Antonino A-31. En la pàgina web de l’ajuntament podem llegir: Si la visita la realitza a l'hivern, no us oblideu que Chinchilla és una Ciutat on es pot congelar el mateix alè.


Chinchilla de Montearagón. Fot: Gonçal Vicens

      A la novella La família de Pascual Duarte de Camilo José Cela el protagonista parla de Chinchilla on passa diversos anys tancat al penal. L'arriba a descriure com "un poble roí, com tots els manxecs, atabalat com per una profunda pena, gris i macilent com tots els poblats on la gent no treu els musells al temps ..."

     La població va ser conquistada als àrabs el 1242 per les tropes d'Alfonso X, coalitzades amb l'Ordre de Calatrava i els exèrcits de Jaume I d'Aragó. El últim rei àrab Ibn Hud va cedir aquelles terres pel Tractat d'Alcaraz (1243).

     Al segle XIV va formar part del marquesat de Villena i va lluitar a favor de Juana La Beltraneja i de don Diego López de Pacheco, marquès de Villena. Al ser derrotat aquest, Chinchilla es va incorporar a Castella l'1 març 1480. 


Creu de vidre de roca de Borgonya del segle XV. Davant aquesta creu van jurar els Reis Catòlics els Furs de Chinchilla l’any 1488. Font: cofrades.sevilla.abc.es

     Arran d'aquests fets els Reis Catòlics juren els Privilegis d'aquesta Ciutat sobre la Creu de cristall de roca que es conserva al Museu de l'Església Arxiprestal de Santa Maria del Salvador (1488).

     Durant molt temps la capital de tota aquesta zona fou Chinchilla, comptant amb Albacete com una de les seves aldees. No serà fins a la creació de les províncies espanyoles al segle XIX quan Chinchilla deixi de ser capital de la zona i passi Albacete a ser capital de la província del seu mateix nom.

    El Castell de Chinchilla, també conegut com Castell de Chinchilla de Monte Aragón, és una fortalesa del segle XVI, localitzada en un dels llocs més estratègics d'Espanya i una de les ciutats més poblades de l'època.  Fou construïda sobre antigues fortificacions d’origen romà, got i àrab. Juan Pacheco, al segle XV, va començar la seva restauració. 



Castell de Chinchilla de Montearagón. Fot: Gonçal Vicens


Castell de Chinchilla. Fot: Gonçal Vicens

    Durant gairebé tres segles (segle XVII fins al segle XX), la fortalesa va ser usada com a presó, la qual va albergar històrics personatges com Cèsar Borja, a qui se li va atribuir l'assassinat del seu germà, el Duc de Gandia. El fill del papa Alexandre VI fou portat per Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capità, per ordres del rei Ferran el Catòlic l'any 1504. 


Porta d’entrada al castell de Chinchilla. Fot: Gonçal Vicens

     També serví de caserna per a les tropes napoleòniques durant les guerres de Successió i Independència. Durant la retirada de les tropes franceses del general Soult en 1812, el castell va ser pres pels francesos, volant a continuació la torre de l'homenatge.


      La Torre de l’homenatge era de pedra de carreus, de planta quadrada i més de 33 metres d'alçada per 9 metres de costat. Composta de dues estades superposades i una terrassa emmerletada amb matacans, presentava a l'exterior reforços massissos i una estructura sobreposada escairada (veure reconstrucció).


Vista de les serralades d’Alcaraz. Fot: Gonçal Vicens

    El castell està construït en pedra, emprant maçoneria en els murs, i carreu en les zones més representatives. Disposa el castell de torrasses de planta circular en els quals s'obren boques de tir o troneres, per la naixent artilleria de l'època. Les torres no disposen de merlets en l'actualitat. 


El fossat del castell. Fot: Gonçal Vicens

      La fortalesa està envoltada  d'un profund fossat amb talús inclinat, tallat en la mateixa roca, el que augmentava l'altura dels seus ja elevats murs. El fossat té unes mesures de sis metres de profunditat per deu metres d'ample. 


Muralles i fossat del castell de Chinchilla. Fot: Gonçal Vicens

     Les muralles que s'adapten al terreny, varien en alçada, entre tres i sis metres. Estan realitzades en pedra, la mamposteria s'utilitza per als murs mentre que el carreu és utilitzat en aquelles parts més importants o representatius del conjunt. Té un perímetre de 209 metres, amb tretze torres circulars amb troneres de canó cobertes en carreu i “sillarejo” (carreus petits sense llaurar). 


Entrada del castell. Fot: Gonçal Vicens

    La porta d'entrada està formada per un arc de mig punt adovellat i flanquejat per dues magnifiques torres cubiques amb dos cornises, la superior el doble de gruixuda que la inferior. En els cubs sengles escuts del marquès de Villena, don Joan Pacheco. 


Entrada del castell. Fot: Gonçal Vicens


Fossat de l’entrada. Fot: Gonçal Vicens

     El pas que salva el fossat cap a l’entrada del castell es realitzava a través d'un pont llevadís. Avui dia el pont ha desaparegut i s'ha substituït per una passarel·la que dóna accés al castell. 


Un altra vista del fossat. Fot: Gonçal Vicens

     Segons J. Díez Arnal en el seu interior podíem trobar: dos aljubs, cavallerisses, forn per coure, edificis per a la guarnició i altres auxiliars. El major dels aljubs se situava subterrani al pati d'armes del castell. 


·     La Manxa de Conca
·     La Manxa Alta

Comentarios

Entradas populares