La Villa dels Bisbes

      Villaescusa de Haro és una vila de gran bellesa i tranquil·litat, sens dubte una de les meves preferides. Havia llegit una descripció de Juan Manuel Millán a la revista Art Decuenca (núm.3 tardor 2006): "Quan arribes a Villaescusa de Haro, viatger, et sorprendran algunes coses, els seus carrers blancs i escasses en gent, els seus grans edificis que li donen al seu conjunt un caràcter monumental, el seu assossec manxec, però encara et sorprendrà més conèixer una mica de la seva Història i seu Patrimoni”


Terme de Villaescusa de Haro. Fot: Gonçal Vicens


Casona de Villaescusa de Haro. Fot: Gonçal Vicens


Carrer de Villaescusa de Haro. Fot: Gonçal Vicens

       El poble que va sorgir a la ribera del Záncara, als peus del castell d'Haro que fundés D. Diego López d'Haro, Alferes Major del rei Alfons VIII i senyor de Biscaia, al qual va atorgar fur (Fòrum Fari), i on construiria un castell, base del seu poder sobre la zona i avançada de la repoblació. 


Plaça del bisbe Gil Ramirez. Fot: Gonçal Vicens

      Villaescusa de Haro és coneguda col·loquialment com "la vila dels bisbes", perquè allà van néixer diversos bisbes catòlics, el nombre s'especula entre deu i catorze. Entre els més destacats figuren D. Diego Ramírez de Villaescusa, bisbe de Conca. Conseller i capellà major de Juana "La Loca". Promotor de la Capella de l'Assumpció, del Col·legi Universitari i del Pòsit. Està enterrat a la capella major de la catedral de Conca. D. Gil Ramírez, bisbe de Calahorra. Partícip de la construcció de l'església del convent de Justinianes. D. García Ramírez, bisbe d'Oviedo ... etc 


Carrer de Villaescusa de Haro. Fot: Gonçal Vicens

     Al poble hi ha edificis notables com són l'antiga universitat (non nata), manada a construir per Diego Ramírez que pretenia convertir-se en la primera Universitat de la zona Sud de la península, amb el suport d'Isabel la Catòlica. La mort de la reina va impedir que el projecte continués, ja que el regent cardenal Jiménez de Cisneros va ordenar que es construís una nova universitat a Alcalá de Henares


Universitat non nata de Villaescusa de Haro. Fot: villaescusaharo.com

       Diego Ramírez, en no veure complerts els seus desitjos de fundar a Villaescusa la Universitat, va fundar a Salamanca el Col·legi de Santiago el Zebedeo, més conegut com Col·legi Major de Conca, en què va deixar ordenat que una de les beques fos per als nascuts a Villaescusa. 


Retrat de D. Diego Ramírez de Villaescusa l'original es conserva a la Catedral de Conca

     L'edifici universitari és d'estil renaixement (recorda l'estil de Francisco Colònia), es compon de planta rectangular, allargada, de diferents altures depenent de les façanes per la seva adaptació topogràfica. La fàbrica és de maçoneria amb carreus en cantonades i rematada amb cornisa de pedra motllurada. 


Actualment, de propietat privada, es destina a ús residencial i agropecuari. Fot: villaescusaharo.com

     Sense haver de remuntar-nos a èpoques prehistòriques, direm que el lloc estava consolidat durant l'època tardoromana i visigoda, on existia un petit assentament amb necròpolis lligat a la possible existència d'un "vicus" o vila que es va perllongar en època islàmica. 


Llavador romà. Fot: villaescusaharo.com

     Durant molts anys va ser de l'Ordre de Santiago, a la qual va pertànyer fins a la seva desaparició al segle XIX, excepte una breu etapa, a mitjan segle XIII en la qual depèn de l'infant D. Manuel, germà d'Alfons X el Savi i pare de D. Juan Manuel, que dominessin pràcticament tot el Sud de l'actual província de Cuenca durant molts anys. 


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens

      Villaescusa de Haro es va veure involucrada en les disputes entre el Marquès de Villena (defensor de la causa de Juana La Beltraneja) i Isabel la Catòlica, prenent el bàndol del partit monàrquic enfront del feudal representat pel marquès. La victòria d'Isabel la Catòlica, unit a la influència de diversos personatges de la cort oriünds de Villaescusa, van a portar diversos privilegis i exempcions que produiran una etapa de floriment en què comencen a construir-se els edificis que actualment conformen el seu tresor monumental i artístic. 


Juana La Beltraneja i Isabel La Catòlica

     Ja hem parlat de la Universitat "non nata", però a més, Villaescusa d'Haro compta amb una magnífica església dedicada a Sant Pere que tanca tresors fabulosos, com el retaule de la capella de l'Assumpció, monument nacional des de la II República. En la iconografia del retaule destaca el misteri de la Missa de Sant Gregori i el retrat del fundador, D. Diego Ramírez de Villaescusa en actitud orant. 



Detall del retaule de la Capella de l’Assumpció. Fot: villaescusaharo.com


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens

      L'església va començar a construir-se a finals del segle XII, però, l'actual -per reformes o destruccions- pertany a l'estil gòtic tardà i, fonamentalment, al Renaixement. Consta de tres naus d'igual altura amb volta d'arestes, la central més ampla, rematant totes elles mitjançant capelles cobertes per mitges taronges rebaixades a la capçalera i per cor i capelles laterals. Les naus queden separades entre si per grans pilastres circulars d'ordre Dòric, segons altres, columnes d'ordre toscà. 


Orgue església de San Pedro. Fot: villaescusaharo.com

     A l'esquerra del presbiteri hi ha la capella de l'Assumpció, fundada pel bisbe D. Diego Ramírez de Villaescusa en 1507, d'estil gòtic tardà i coberta per creueria i separada a la nau per reixeria del segle XVI. Té volta estavellada semblant a les altres capelles funeràries de l'època com la del Condestable de la catedral de Burgos o de D. Álvaro de Luna de la Catedral de Toledo. 


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens


Interior capella de L’Assumpció. Fot: villaescusaharo.com

      El bisbe va construir la capella de l'Assumpció per enterrament dels seus pares, familiars i hereus representats amb imponents estàtues orants al costat de l'altar. És d'estil gòtic-isabelí i en la seva construcció van intervenir els millors artífexs de l'època: molt possiblement Simón de Colònia en l'arquitectura, Felip Vigarny en l'escultura i Fra Francisco de Salamanca a la reixeria. 


Reixeria capella de L’Assumpció. Fot: villaescusaharo.com


Retaule capella de L’Assumpció. Fot: villaescusaharo.com

          L'exterior compta amb una bona portada d'estil renaixentista que, situada entre dos contraforts, serveix d'accés lateral, es compon d'arcada de mig punt adovellada entre pilastres circulars aparellades que rematen per escut i fornícula al centre i per pinacle lateralment. 


Església de San Pedro. Fot: Gonçal Vicens

      L'església del Convent de Justinianes va ser fundat per D. Antonio Ramírez de Haro, Bisbe de Segòvia, a mitjan segle XVI. La façana de l'església llueix sobre la portada els escuts episcopals de D. Antonio Ramírez d'Haro, el seu fundador. La seva església té planta rectangular coberta de volta el·líptica. El presbiteri acull al patró de Villaescusa, el Crist de l'Expiració. Als peus es troben el cor baix amb enteixinat de fusta i combregador decorat amb elements eucarístics, i el cor alt amb restes de pintures heràldiques del segle XVI i XVII i volta de mitja taronja. 


Convent Justinianes. Fot: Gonçal Vicens


L'església del Convent de Justinianes. Fot: Gonçal Vicens

     Les restes del Convent dels Dominics de la Santa Creu, al seu dia, va ser un dels millors de l'Ordre Dominica a Espanya. L'edifici és d'influència plateresca, notant-se sobretot en la decoració de les diferents columnes, pilastres i els motius decoratius. 


Convent dels Dominics de la Santa Creu. Fot: villaescusaharo.com

     La seva decadència es va forjar al segle XIX durant la Guerra de la Independència que va servir com a caserna de les tropes franceses, sent ocupat pel general Fontayne. Posteriorment, en 1.835 va ser desamortitzat, igual que totes les possessions de l'Església, per la "Desamortització de Mendizabal", i uns anys després, va ser incendiat i els seus materials venuts per l'Estat en 4.000 reals a Eugenia de Montijo (1.858), que en aquells dies realitzava obres de restauració al Castell de Belmonte. El 1868 ja només quedava l'església, que també va ser incendiada; i vint anys després el solar va ser venut per l'Estat a particulars. 


Convent dels Dominics de la Santa Creu. Fot: villaescusaharo.com

      Del castell d'Haro només es conserven algunes restes. De planta quadrada amb cubs a cada cantonada. Dels murs que uneixen aquestes només queden dos dempeus, estant la resta summament arruïnats. De l'interior no es conserva res. La fàbrica és de carreus revestida de carreus sense llaurar i es troba molt deteriorada a la seva base. 


Castell d’Haro. Fot: villaescusaharo.com

     Queden restes apreciables d'un segon recinte emmurallat, així mateix amb torres circulars en els angles. Situació dominant en un turó a la vora del riu Záncara i llacunes d'Haro, primitivament va disposar de caseriu en els seus voltants.

     A la plaça es troba l'antic pòsit, del segle XVI, la façana tanca el fons Oest de la plaça. Mostra l'escut episcopal de D. Diego Ramírez, al centre, i portada lateral amb arc de mig punt motllurat. En el seu interior conserva importants enteixinats. 


Palau dels Ramírez i Pòsit. Fot: Gonçal Vicens


L'escut episcopal de D. Diego Ramírez. Fot: Gonçal Vicens


Porta del palau dels Ramírez. Fot: Gonçal Vicens


Entrada al pati de les columnes. Fot: Gonçal Vicens

     Del palau dels Ramírez (s. XVII) es conserva la façana i cos principal amb una portada flanquejada per columnes dòriques adossades a la fàbrica. A sobre s'obre una balconada de balustres de forja i l'escut dels Ramírez de Conca. En el seu interior es conserva un pati porticat. En l'actualitat s'utilitza com a centre integral de serveis de la vila: Ajuntament, biblioteca, correus, llar del pensionista, saló d'actes, sala d'exposicions, etc 


Pati de les columnes del palau dels Ramírez. Fot: Gonçal Vicens


Palau dels Ramírez. Fot: Gonçal Vicens


Plaça de Villaescusa de Haro. Fot: Gonçal Vicens


Entrada plaça i rotllo de Justícia. Fot: Gonçal Vicens

      A la cantonada d'entrada a la plaça de Villaescusa trobem el Rotllo de Justícia, a més, un breu passeig per la població ens delectarà amb la casa dels Ramírez de Fuenleal, la Font, l'antic safareig, i tants altres llocs d'interès que et seguiran parlant d'una i mil història més, les de cadascuna de les seves cases i veïns.


Rotllo de Justícia. Fot: villaescusaharo.com


Antic dipòsit d’aigua. Fot: Gonçal Vicens

·     La Manxa de Conca
·     La Manxa Alta

Comentarios

Entradas populares