Alcalà de Xivert

     Podem explorar la zona partint de l'antic poblat d'Alcossebre, ara platja turística que pertany a Alcalà de Xivert. Allà a prop hi ha el nucli habitat de la platja de Cap i Corp, on desemboca la rambla de les Coves de Sant Miquel.


Platja d’Alcossebre. Fot: Gonçal Vicens

     Tota aquesta zona era encomana del Temple, fins que va passar a exercir la senyoria l'Ordre de Montesa. La zona va ser saquejada tant per cristians (saqueig del poblat morisc per Estellés, 1521) com per pirates barbarescos que van atacar la població (1547) i la torre de Cap i Corp (1586).


Platja de Cap i Corp (Alcalà de Xivert). Fot: Gonçal Vicens

    L'església de Sant Joan Baptista (1736-1766) és una mostra del barroc clàssic valencià, obra de l' arquitecte José Herrero i dels mestres V. Carbó, F. Garrafulla i Juan Barceló. Té planta de creu llatina i capelles laterals entre els contraforts. La cobreix una volta de canó i esvelta cúpula sobre tambor i petxines en el creuer. La façana presenta una portada tipus retaule barroc amb rematada de perfil mixtilini i coronat d' flamers i la imatge de l'Arcàngel Sant Miquel.



L'església de Sant Joan Baptista (Alcalà de Xivert). Fot: Gonçal Vicens
 



Interior de l’església de Sant Joan Baptista (Alcalà de Xivert). Fot: Mariano Jesús Mingo Naval
 


A l'interior de l'església es troba una pila baptismal del segle XIV amb l'escut de l'Orde de Montesa. Fot: Xivert-Templario

      La torre-campanar (1784-1803) obra de Blas Terol, s'alça en la part dreta de la monumental façana de l'església. L'obra, tota ella realitzada en pedra, és de planta octogonal. El octògon simbolitza la figura intermèdia entre el quadrat (ordre terrestre) i el cercle (ordre celeste) per tant és símbol de regeneració del pas del que és temporal al que és etern.

    També podem visitar al centre de la població la casa de cultura ubicada en una casona històrica.



Casa de cultura d’Alcalà de Xivert. Fot: Columbusalbus
 
     Dominant l'entrada sud del corredor d'Alcalà de Xivert, a la part alta de la Serra d'Irta, tenim l'Ermita de Santa Llúcia i Sant Benet, construïda sobre una torre sentinella del segle XVI.
 


Ermita de Santa Llúcia i Sant Benet . Fot: Alcossebre.org

       Una mica més amunt ens trobem el castell de Xivert, una construcció islàmica dels segles X i XI reformada posteriorment en estil medieval durant el segle XIII. L'alcàsser posseïa un ampli espai obert envoltat de muralles, on estava l’Albacar, destinat a albergar a la població dels voltants i als seus ramats en èpoques de guerra. Avui encara es pot visitar el fossat, la muralla del sud-est, la torre de Migjorn, la necròpolis, la porta d' Albacar, l'aljub islàmic, el solar de la mesquita, la muralla sud-oest, la torre de Ponent, el camí de ronda, la torre de Mestral i la torre de la Tramuntana i, al recinte superior, l'aljub templer, la torre sud, la capella templera i les torres bessones o dels Templers.





Castell de Xivert. Fot: Mariano Jesús Mingo Naval (Mjmingo)

      El castell de Xivert va ser conquerit per l'exèrcit del rei Jaume I l'any 1234, poc després que Peníscola fos també arrabassada als musulmans. La fortalesa va ser lliurada a l'orde del Temple, que va ampliar el recinte emmurallat i va construir les dues imponents torres circulars unides entre si. Al voltant del castell es va crear un nucli emmurallat en què vivia la població àrab, fins que va ser expulsada l'any 1609, quan es va ordenar que els moriscos abandonessin el territori espanyol.

     Es dóna la circumstància que algunes de les pedres llaurades pels picapedrers templers estan signades i les rúbriques coincideixen amb les trobades a l'església de Borriana, reconstruïda després de la seva reconquesta.
 



Castell de Xivert. Fot: Alcossebre.org

     Es diu que l'ordre dels Templers tenia moltes riqueses i que eren banquers dels reis (el tresor personal del rei de França estava a les seves mans). Per això, al castell de Xivert, una llegenda diu que els templers atresoraven grans tresors, els quals podrien estar amagats en un buit de la paret que, segons diuen, va ser una cova o entrada secreta al tresor del castell. Altres asseguren que per aquesta entrada secreta van escapar els templers amb part dels seus tresors.
 


Inscripció àrab del castell de Xivert: “Pera trobar-se amb Deu... El que s'aixeca al nom de Déu”. Fot: Xivert-Templario


Comentarios

Entradas populares