L’aeroport del abuelito


     Podem continuar el viatge per la Torre d’En Domènech, situada al sector septentrional de la comarca a la plana interior de la província als peus de la Penya Roja. El seu paisatge, lleugerament ondulat, en el qual predominen les oliveres, ametllers i garrofers, ens conduirà fina a la Vilanova d' Alcolea, situada en un turó al corredor interior de la província i en un entorn de suaus ondulacions envoltada de camps d'ametllers, oliveres i vinyes.



Torre d’En Domènech. Autor : Xufanc
El misteri de l’aeroport sense avions

     Actualment es troba en les seves proximitats “l’aeroport del abuelito", una obstinació personal del polèmic polític Carlos Fabra, el futur del qual (polític i aeroport) es presenta ple de negres nuvolades. Aquest individu es va empènyer en construir un aeroport al que no volen aterrar els avions. Com els diners els van pagar els ciutadans, doncs a ell ni fred ni calor: altra cosa haguera estat que els diners  sortiren de la seva butxaca.



L'estàtua oxidada inspirada en Carlos Fabra a l'aeroport de Castelló. Fot: Miguel Lorenzo
 


Aeroport de Castelló. Fot: Gonçal Vicens
 

Vilanova d’Alcolea. Autor: Xufanc

       El camí dels romans creua en direcció Nord Sud la quasi totalitat del terme municipal de Vilanova, anant paral·lelament a la C-238 i fins i tot coincidint el seu traçat en algun tram. Per aquest corredor arribà a terres valencianes la devoció pel primer Sant Vicent –el Màrtir-, del que arreplegà el nom el popular instigador Vicent Ferrer, el predicador que es feia comprendre per tot arreu parlant amb català.





     Vicenç Màrtir era un sant hispanoromà, contemporani de Sant Cugat i Santa Eulalia de Barcelona (segle IV), que va néixer a Osca i va vindre a predicar a Balansiya on el van martiritzar. Al Sud-oest de la vella Balansiya, a extramurs de la ciutat, al voltant de l'actual temple de Sant Vicent de la Roqueta, s'aixecava el raval de la Boatella, que durant tota l'etapa musulmana va conservar, gràcies als mossàrabs valentins, el remot santuari baix-romà on la llegenda diu que es venerava el cos del sant.

    El sant entrà al nostre país per les garrotxes del Maestrat, de Cantavieja a Forcall, Morella, Traiguera, baixant a la plana cap a Vilanova d'Alcolea i d'aquí a Sagunt i a la Balansiya musulmana, entrant pel portal andalusí de la Boatella (la Bab Baital), que estaria al voltant del modernista mercat central.
 


«Sant Vicent màrtir» (h. 1455-1470). Museu d'Osca. Autor Bernat d’Aràs

    El municipi compta amb una fira del cavall i una de la caça del conill . També compta amb unes polèmiques festes de Sant Antoni , on alguns critiquen que maltracti als cavalls fent travessar les flames.
 



Festes de Sant Antoni de Vilanova d' Alcolea

Benlloch

      El municipi va rebre Carta Pobla en 1250 i va sorgir de la unió de les alqueries islàmiques de Tahalfazar i Benifaixó. Es troba situat al centre del Pla de l' Arc, pràcticament en el centre de la província de Castelló. La Via Augusta creua el terme municipal de nord a sud i són famosos les oliveres mil·lenàries de la seva vall, conegut com el Pla de l' Arc, en referència a l'arc romà de Cabanes.
 


Benlloch. Fot: Turisme de Castelló

     La vall està protegit de les extremitats meteorològiques i climatològiques, és de secà i molt apte per a cultius com oliveres, ametllers i altres collites que produeixen excel·lents fruits. Aquest paisatge, que no supera els 300 m, està envoltat de muntanyes entre les quals s'albira perfectament el pic de Penyagolosa.

 Cabanes

     Pel Pla de l' Arc discorria la Via Augusta camí de comunicació, potser la més important de la Hispània Romana (unia Roma amb Cadis) i una de les més significatives en tot l'imperi, es va aixecar el conegut com l’Arc de Cabanes, a 2 km de la població.
 

 


L’Arc de Cabanes. L'emplaçament no és casual, ja que el lloc es troba a la confluència de la via augusta amb un antic camí que unia la costa amb l'interior. Fot: Gonçal Vicens

    Es tracta d'un monument funerari de caràcter privat , potser d'algun personatge important de la vila romana anterior a Cabanes . L'arc es va aixecar durant el segle II a.C. i també hi ha la possibilitat que la seva funció fos la de determinar els límits entre dues viles romanes , que es correspondrien a l'actualitat amb la Vall d'Alba i Cabanes.



L’Arc de Cabanes. Fot: Gonçal Vicens

      L'altura total superaria els set metres. Ara, però, només perdura la rosca de l'arc i els seus dos pilastres laterals, en haver perdut la seva entaulament i les eixutes. L'altura del restant és d'aproximadament sis metres. L'arc està format per 14 dovelles de carreu. Els únics elements decoratius que presenta l'arc són les motllures de les impostes i els plints.
 



El Prat de Cabanes. Fot: Gonçal Vicens

      Recomanem la visita al Prat de Cabanes on podrem observar la fauna i flora dels aiguamolls valencians. En aquest mateix lloc podrem seguir la ruta de les torres, edificacions fortificades per protegir-se de les incursions dels pirates barbarescos dels segles XVI i XVII. La ruta ens conduirà fins a la turística Orpesa, on el més interessant és la visita a l'antic recinte urbà i al seu castell.
 



Torre de la Sal (Cabanes). Fot: Gonçal Vicens
 



Orpesa del Mar. Fot: Gonçal Vicens
 


Orpesa del Mar. Fot: Gonçal Vicens

Comentarios

Entradas populares