Sant Mateu càtar


      El temple dedicat a Sant Mateu és un dels més bells exemples del gòtic al País Valencià i va ser l'escenari de la signatura de la fi del Cisma d'Occident. El 15 d'agost de 1429, en aquesta església Climent VIII, successor del papa Luna, va renunciar al papat cismàtic davant Pere Foix, delegat del papa Martí V.



Climent VIII (Gil Sánchez Muñoz). Anònim italià del segle XVII. Fot: Wikipedia

    Entre els elements més destacables del temple figuren la portada romànica, la seva nau i porta lateral gòtica i la imponent torre campanar. La nau gòtica està coberta amb volta de creueria. Aquesta església es va haver de construir a partir de 1237, poc després de la reconquesta cristiana. La seva portada romànica està formada per un arc de mig punt atrompetat i arquivolta triple descansant sobre tres columnes a cada banda. Aquestes columnes són de fust cilíndric i capitells tallats toscament.




Església de Sant Mateu. Fot: Gonçal Vicens




Portada romànica i campanar exempt de Sant Mateu. Fot: Gonçal Vicens
 

  
Detall dels capitells de la porta romànica. Fot: Gonçal Vicens

      La planta de l' Arxiprestal es projecta en una sola nau amb capelles situades entre els contraforts i un absis poligonal amb cinc capelles vuitavades, de les quals la central és la de majors dimensions.



Interior del temple de Sant Mateu. Fot: Gonçal Vicens
 



Interior del temple i Capella de la Comunió. Fot: Gonçal Vicens
 

Interior del temple de Sant Mateu. Fot: Gonçal Vicens

      Els nervis de les voltes tanquen en claus esculpides. Aquest nou espai gòtic es va iniciar a construir en 1372 i es calcula que estaria finalitzat ja al començament del segle XV. La llum exterior penetra al temple a través d'estrets finestrals amb mainells i una rosassa sobre l'arc de la capella major de l'absis.



Fotografia de José Vicente Rodríguez. La Porta Falsa d'estil gòtic. Són característiques les seves arquivoltes apuntades.

     El campanar és una torre exempta de l'església, amb planta octogonal i tres cossos d'alçada. L'últim dels cossos, que alberga les campanes, compta amb gàrgoles en els seus angles, per al desguàs de la terrassa, que està envoltada d'ampit amb pinacles.

     L'Església Arxiprestal de Sant Mateu custòdia, a més, relíquies de Sant Climent, en una bella capella (la Capella de la Comunió), decorada amb frescos i alberga el Museu Arxiprestal, amb peces importants com la Creu Grossa, de finals del segle XIV, considerada una obra mestra de l'orfebreria gòtica.



Capella de la Comunió. Interior del temple de Sant Mateu. Fot: Gonçal Vicens

    A principis del segle XIV, Sant Mateu va tenir una petita comunitat càtara. Guillaume Bélibaste, l'últim perfecte de l'església Càtara, fugint de la Inquisició francesa es va refugiar en aquesta població del Maestrat. Un dels símbols càtars més coneguts són les esteles helicoïdals, com les que es poden veure en el que va ser el cementiri de l'església parroquial o en els murs del monestir de la Mare de Déu dels Àngels. Veure Heretgies gnòstiques.

     Sobre la vida de Guillaume Bélibaste o Guilhèm de Belibasta en occità, perfecte càtar nascut l'any 1280 a la vila de Cubières-sur-Cinoble (Rasès) ha escrit una novel·la Victor Almela, titulada El cátaro imperfecto.
 




En aquest  llibre podem llegir:

    Al segle XIV a Orta (Horta de Sant Joan) s'assenta una família de càtars, provinents de Montelhó. Bernat Martí i Guillemeta Mauri van ser dels pocs càtars que van poder escapar de d’Inquisició el dia 8 de setembre de 1308, fugint cap al bosc.

      Aquesta família estava integrada en un grup de càtars, els quals tenien per perfecte a Belibaste, qui passa per Orta i s'instal·là després entre les poblacions de Morella i Sant Mateu. Dins del grup destaquem Pere Mauri, pastor i nebot de Guillemeta. Aquest càtar serà molt important per a la supervivència de la comunitat, ja que és posseïdor del tresor dels càtars enterrat en una cova del Pirineu, lloc que va cada estiu amb les seves ovelles transhumants i rescata unes quantes monedes d'or i plata.
 

  Expulsió dels càtars de Carcassona 

     Bernat Martí és llenyataire de professió i mor als 43 anys en un accident en els boscos de Orta en l'hivern de 1313, deixant vídua i dos fills Arnau i Joan. El perfecte Guillaume Bélibaste és cremat a la foguera l'any 1321 en Vilerouge-Termenès per ordre de Jacques Fournier, bisbe de Pàmies i responsable màxim de la Inquisició a la regió. Més tard aquest home seria papa amb el nom de Benet XII

    Amb la mort de Bélibaste s'acaba el catarisme, el grup de càtars que quedava a les nostres terres es dispersa pel territori, morint Blanca i Gullemina a Caseres i Bernat Befayt en Beseit. Mentre el protector del grup Pere Mauri s'embarca rumb a Mallorca des del port de Peníscola.

Index Llocs Màgics





































 

Comentarios

Entradas populares