Les Coves de Vinromà



      Des d’Alcalà de Xivert, més o menys seguint la rambla de les Coves de Sant Miquel, per una tortuosa carretera arribarem a Les Coves de Vinromà, antic senyoriu de Balasc d'Alagó, que va passar a l'Ordre de Calatrava a la seva mort. Posteriorment, amb motiu d’una permuta de terres, es va entregar a Artal d’Aragón qui va donar a poblar aquesta vila a Mateo Huguet i altres, segons consta a la Carta Pobla.



Un servent, Blasco I d'Alagón i Hug de Folcalquier (de genolls) proposant la Conquesta de València al rei Jaume I d'Aragó, en una miniatura del Llibre dels fets. Font: Wikipedia

    En 1294  Jaume II l'atorga als Templers, però abolida aquesta ordre religiosa pel Papa Climent V, els seus béns van ser adjudicats a l'ordre de l'Hospital. El rei d'Aragó, per evitar que aquesta ordre religiosa adquirís un poder excessiu, va aconseguir del Papa Joan XXII (1317) la creació d'una nova ordre militar, la de Montesa, que va ser l' últim senyor d'aquestes terres.

    Els primers integrants de la nova ordre de Montesa van ser deu cavallers de l'ordre de Calatrava , els quals van fer la regla i els estatuts. El 22 de juliol de 1319 tindria lloc la fundació de l'ordre. A la Capella del Palau del Bisbe de Barcelona, reunits el Comendador Major de Calatrava, els Abats de Santa Creu, de Benifassà i de la Valldigna, Cavallers militars de les ordres de Sant Joan de l'Hospital, de Sant Jordi i de la Mercè, i molts Cavallers de la Cort Reial, després de la missa solemne  van vestir l'hàbit de l'ordre de Calatrava a Guillem d’Erill i altres més.
 



Alfons XIII en 1906, vestit de cavaller de l’Ordre de Montesa durant la seva boda. L’acompanyen Jordi, Conrad i Enric de Bavera, cavalles de Montesa. Fot: Arxiu Gonçal Vicens
 


L'església de l'Assumpció (Les Coves de Vinromà). Fot: Gonçal Vicens
 
      En arribar a la població observarem el temple de l'església de l'Assumpció, amb tres naus, construït entre el segle XVIII i XIX segons el disseny de Josep Dols, intervenint posteriorment altres arquitectes, entre els quals es troba Bartomeu Ribelles. Entre les joies del seu patrimoni destaca la creu processional major, de marcada estructura gòtica de finals del segle XV.
 


Campanar església de l'Assumpció (Les Coves de Vinromà).  Autor : Columbusalbus

El miracle de Les Coves

        A finals de 1947 van ocórrer uns fets que es coneixen com el Miracle (Miracle) de les Coves. De fet no va ser tal , però a causa dels precedents de Lourdes i Fàtima, es va crear una gran expectació i fins allà van acudir gents de molts llocs a comprovar les badomeries d’una noia histèrica. Segons xifres prou fiables es van congregar unes 300.000 persones entre devots i curiosos, diu la web Cuevas de Castellón

    Aquesta noia era Raquel Roca, de vuit anys (10 anys, segóns l’autor La Rodalia), la qual assegurava que li se apareixia la Verge a la Cova de la Campana situada al paratge de la Moreria de Vinromà, a prop de la població. A més es va convertir en endevina i pronosticà que el dia 1 de desembre, a les tres de la tarda hi hauria un esdeveniment: el dia es tornaria de nit i es produirien miracles. No se qui estava més foll: la nena o l’encarregat de l’enllumenat elèctric de la ciutat de València, el qual va ordenar que encengueren les llums de la capital, per si de cas.
 



Raquel Roca protegida per la Policía i la Guardia Civil. Fot: Cuevas de Castellón (David Aragón Balaguer)



Raquel Roca. Fot: La Rodalia
 


La Morería de les Coves de Vinromà. Fot: Cuevas de Castellón (David Aragón Balaguer)
 


Raquel Roca resant dins de la cova. Fot: Cuevas de Castellón (David Aragón Balaguer)
 


Cova de la Campana. Fot: Cuevas de Castellón (David Aragón Balaguer)

     La gent s'amuntegava cobrint els monticles adjacents i romanent ansiosa a les ribes del riu, molts havien buidat les ampolles d'anís i conyac que portaven i les omplien d'aigua miraculosa, la qual provenia dels desaigües i del safareig de la Font de Company. Raquel, al peu de la Moreria resava i resava... Però res. Res de res. No va fosquejar. Fred al màxim, el dia més fred de l'any, totes les esperances que es veiés alguna cosa es van truncar. Al final el governador civil de Castelló va ordenar a la Guàrdia Civil que prohibís l'accés a la Cova de la Campana.
 


Multitud esperant el miracle a la boca de la Cova de la Campana (Coves de Vinromà). Fot: La Rodalia

     Els milers, curiosos, devots, malalts i acompanyants que ompliren aquell dia el paratge de la Moreria no contemplaren cap fet extraordinari. Amb tot, però, es va començar a parlar de presumptes miracles: “Los fenómenos anunciados repetidamente por la citada niña días pasados no se han producido. Se asegura que han ocurrido varios fenómenos de curación aparente, que estan bajo control de varios médicos dirigidos por el Jefe Provincial de Sanidad. Dichos fenómenos han sido: un ciego que ha recuperado la vista, un enfermo de tuberculosis ósea que se siente bien y un mudo que ya habla”. Deia l’ABC el dia 2 de desembre. Tots aquest fets foren dies després desmentits per la premsa.  No obstant això quatre mesos després la gent seguia acudint al peu de la mateixa, demostrant la seva mena de ser i la seva suprema ignorància.
 


Les Coves de Vinromà. Fot: Gonçal Vicens
 

La balma coneguda com la Cova de la Campana. Fot: La Rodalia

    L'Església va dir que eren tot imaginacions de la nena que poques dates abans havia vist la pel·lícula "La Cançó de Bernardette", basada en el miracle de Lourdes. Els habitants dels pobles veïns, durant anys, van cridar al poble "Les Coves de Vinromansos".

    Podeu llegir en pdf els records de Mª Carmen Ballester Queral que va anar amb els seus pares a contemplar el miracle.

Comentarios

Entradas populares