Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8

Què és un teleobjectiu catadiòptric?
      
      Son objectius fotogràfics inspirats en els telescopis de mirall, formats per un conjunt de lents i miralls corbats en què la llum entra per la part davantera de la lent i rebota en un mirall que és a prop de l'extrem de la lent de la càmera, aquesta a la seua vegada torna a rebotar en un mirall petit situat al centre de la part davantera de l'objectiu que és el cercle opac que veiem en el centre i que és el que multiplica la longitud focal, després la llum és redirigida al sensor de la càmera. En definitiva, és com si doblegarem la llum a la meitat, amb això s'aconsegueix un teleobjectiu que ocupa la meitat que un de la seva mateixa longitud focal real que utilitzi lents convencionals.





Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB


Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55B

      L'estructura dels catadiòptrics obliga que hi hagi un mirall corbat exactament al centre del lent i aquest detall impedeix que l'objectiu posseeixi un sistema de diafragma variable que permeti ajustar l'obertura d'exposició.

    En el cas que ens ocupa, el Tamron, només tenim l'opció del rang fix de F8, per la qual cosa, l'exposició la tenim que ajustar mitjançant la velocitat d'obturació o amb un joc de filtres gris. Jo el faig servir per naturalesa principalment, en dies assolellats i, així i tot, és imprescindible utilitzar trípode per obtenir els millors resultats d'aquest objectiu, a més, necessitarem enfocar amb el live-view de la càmera (l'enfocament pel visor és complicat).

      Per fotografiar a pols s'ha de tenir ma ferma i disparar per sobre de 1/1000 o 1/1250 per evitar la trepidació.



Tamron Adaptall 500mm f/8 SP

      El Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 es va fabricar en dues versions, la primera s’anomena 55B i una segona 55BB en què es volien fer algunes millores. El primer model és una mica més gran i te  suport per trípode (el segon model no el porta). En quan a l’enfocament,  el primer model és més precís a distàncies llargues i el segon en acostaments. 





Característiques de l’objectiu

      Els objectius catadiòptrics presenten un contrast sensiblement inferior, en comparació amb els teles normals, a causa dels reflexos que sofreix la llum fins a arribar al sensor de la càmera. Les fotos necessiten un postprocessat una mica més agressiu que amb altres objectius.

      Un altra característica d'aquest tipus de lents i que on més s'aprecia –o s’odia- és en les brillantors i reflexos produïts per llums i és en forma de cèrcols o anells més conegut en aquest món fotogràfic com rosquilles (donuts).



Dènia, des de Platja Aigües Mortes (Oliva)

Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

    Existeixen alguns models semblants al Tamron 500mm f/8 SP (com els Samyang, Rokinon, Opteka, Vivitar) però, tan sols el Sigma de similars característiques, són les millors lents catadiòptriques que s'han fabricant, amb l'avantatge que el Tamron ofereix una qualitat similar al Sigma però per molt menys diners. Pesa poc més de 500 grams i és molt compacte, 92 mil·límetres de llarg sense para-sol.



Platja Aigua Morta (Oliva), al fons Gandia. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Platja aigua Morta (Oliva). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

      Els miralls de Tamron estan recoberts de plata, per la qual cosa els dóna una major reflectivitat de la llum visible que les cobertes més comuns d'alumini. Això fa que el Tamron SP 500 mm F8 sigui superior en qualitat a la majoria.

  La solució òptica del Tamron es basa en la Reflexió de la llum en dos miralls tallats adequadament, el que anul·la directament els problemes d’aberracions cromàtiques i compensa gairebé totes les altres.

      Una lliçó que ens dóna aquest tipus d'objectiu és treure'ns les manies de la neteja exagerada del vidre frontal de les nostres òptiques,  ja que el seu espill reflectant és un superba mota plantada al cristall frontal.



Platja Aigua Morta (Oliva). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

      L’objectiu catadiòptric no té enfocament automàtic ni control d’obertura.  Si utilitzes un duplicador, com el Tamron 2X teleconverter, duplicaràs la seva distància focal a 1.000 mm. Utilitzat en una càmera reflex DX obtenim, en realitat,  ni més ni menys que 800 mm. pel factor de conversió que tenen aquestes càmeres (1,6x). Però, obtindrà menys lluminositat i resultarà prou impossible veure res pel visor, llevat que l'animal estigui un dia sense núvols, a migdia, i en ple sol. 



Platja Aigua Morta (al fons Dènia). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Platja Aigua Morta (Oliva, al fons Gandia). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

     La lent està composta principalment de metall i no abusa del plàstic com altres que es fabriquen en l'actualitat; l'ampli anell d'enfocament és de goma per a un millor adherència i funciona molt suau tan suau que podem girar-lo amb només un dit i esmorteeix molt bé.

      El Tamron 500mm f/8 té una muntura tipus "Adaptall2" aquest és un sistema de muntatge patentat per Tamron. Es poden acoblar adaptadors específics per muntar aquestes lents Adaptall a pràcticament qualsevol sistema que hi ha avui dia amb l’adaptador adequat.

      A pols no es gens estrany que surten motles fotos sense contrast (en els paisatges, amb aquesta focal influeixen molt les condicions ambientals), desenfocades (és dificilíssim enfocar gairebé bé) amb els "donuts" de bokeh característics dels objectius de mirall que, com a mínim, queden una mica "estrany". Si a més, utilitzes un teleconvertidor, també és produeixen aberracions cromàtiques.



Mosquiter comú. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Pit-roig. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Boure (Ardea purpurea) a la Marjal de Pego. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Estornells a la Marjal de Pego. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Estornell (Marjal de Pego). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç




Mosquiter comú (Marjal de Pego). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç



Blavet (Marjal de Pego). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

    El Tamron enfoca fins a 1,7 m, amb una relació 1:3, per la qual cosa  aquest Tamron es pot utilitzar com a macro.



Parrotet (Burumbot). Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç




Nadaleta, Marjal de Pego. Nikon D7000 + Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB.  Fot: Gonçal Vicenç

     Te prou desavantatges, com hem vist, però, els avantatges que té com la mida, pes i sobretot el seu cost, queden en un segon pla, destacant la comoditat i el rendiment general en comparació amb les lents d'enfocament automàtic amb obertura variable de refracció.





NOM
DIST. FOCAL
OBERTURA

Tamron SP Adaptall-2 500mm F/8 55BB (Catadiòptric)
500mm
f:8.0
Anys en producció:
1983-2006
Muntura:
Adaptall-2
Enfocament:
MANUAL
Tipus:
FOCAL FIXA
Obertura màxima - (mínima):
8.0 - (0)
Construcció i elements:
7 elements en 4 grups
Distancia mínima d'enfocament:
170 cm.
Factor d'ampliació:
1:3
Aspes diafragma:
Estabilitzador òptic:
NO
Format del sensor:
FULL FRAME
Dimensiones (Diàmetre x longitud):
84 x 87 mm.
Diàmetre filtres:
Frontal: 82 mm. | Posterior: 30.5 mm.
Pes:
595 gr.
Gira el frontal al enfocar:
NO
Para-sol:
Integrat

Comentarios

Entradas populares