Quimeres modernes

      Antigament es creia que l'ésser humà podia canviar de cos, pensaven  que podien metamorfosar-se, però, amb els nous "embolcalls corporals" ningú se sentia a gust, encara que els consolés el fet de pensar que, en el fons, encara conservaven la seva ànima pensant.


Franz Kafka: La metamorfosi. "Quan Gregorio Samsa es va despertar un matí després d'un somni intranquil, es va trobar sobre el seu llit convertit en un monstruós insecte. Estava estirat sobre la seva esquena dura, i en forma de closca i, en aixecar una mica el cap veia un ventre bombat, terrós, dividit per parts dures en forma d'arc, sobre la protuberància amb prou feines podia mantenir el cobertor, a punt ja de relliscar a terra. Els seus moltes potes, ridículament petites en comparació amb la resta de la seva mida, li vibraven desemparades davant els ulls ".

      Amb el darwinisme l'home va confirmar la seva intuïció primitiva que era un ésser superior, que ocupava un esglaó molt alt en l'escala evolutiva, però, el nou descobriment esdevingué en terror i incomprensió cap a les altres vides animals. La perspectiva d'esdevenir animal va conduir l'ésser humà, que ara tem per la seva ànima, a l'horror.

      El nostre pensament dualista-metafísic és propens a confondre corporalitat amb animalitat, per aquest motiu patim la contínua metamorfosi del nostre cos (envelliment) com Acteó o Luci van patir el seu cos d'animal. Al llarg de la vida patim constants transformacions "fisiològiques": tot just acabats d'instal·lar-nos en un plàcid cos infantil, patim els canvis de l'adolescència que ens precipiten en l'angoixa de la metamorfosi. El jove, ja transformat en adult, despullat de la seva joventut, cau sumit en una voràgine de responsabilitats familiars. Segons Laura Bossi, "el seu cos de jove déu desapareix, substituït per un cos desconegut a que la seva ànima no sempre vol reconèixer. Finalment, l'ancià, perplex, s'arruga i el desgast i la malaltia l'empenyen cap a la mort, l'última i més misteriosa de les metamorfosis"(Op. Cit. Pàg. 41).



"Seran els dos sols una carn"

      No obstant això, la batalla que presenta l'home actual davant d'aquests fets naturals -la resistència contra l'envelliment- és més forta que mai. Mitjançant la cirurgia estètica intentem conservar el nostre embolcall corporal aparentment jove. D'altra banda, les parts "desgastades" de l'interior del cos -diu Laura Bossi- "poden substituir-se mitjançant trasplantaments de teixits o d'òrgans procedents d'un 'donant' suposadament mort, i de vegades procedents d'un animal". Aquests xenotrasplantaments (òrgans o teixits procedents d'una altra espècie animal) solen saldar-se amb fracassos a causa del rebuig del sistema immunitari del receptor.


Mickey Rourke


Michael Jackson


Meg Ryan


Michaela Romanini


Disseny de la dona perfecta segons la societat. ARTE

      D'aquesta manera, la ciència produeix les noves quimeres, barreges d'humà i animal. Aquests experiments es van iniciar en els anys 20 del segle passat, quan Serge Voronoff va intentar rejovenir a homes, ovelles i bous, trasplantant-les testicles de ximpanzés o de babuïns.

      Els suposats efectes rejovenidors de la tècnica de Serge Voronoff eren produïts per un efecte placebo que durava pocs dies, així com per l'augment de testosterona que proporcionaven les fines làmines dels testicles que trasplantava dins de l'escrot




      La tècnica moderna ha aconseguit que centenars de malalts visquin avui amb òrgans, teixits o cèl·lules de porc. Els trasplantaments d'òrgans de micos són menys comuns i solen fracassar.

     Aquests experiments, segons revelen les enquestes, estan ben considerats pels ciutadans, tot sigui per salvar els seus parents o als individus malalts. Encara que els especialistes consideren de major risc l'ús d'òrgans de simis, les persones prefereixen els seus òrgans als dels porcs. I en aquesta preferència no influeix per a res la teoria darwinista i la seva afirmació del parentiu humà amb els micos, sinó la imatge que tenen els humans del porc com un animal brut, antropòfag i promiscu.



La pell de porc té el 78% de compatibilitat amb la de l'ésser humà

     No obstant això, els humans no perceben als portadors d'òrgans animals com quimeres. Els òrgans animals són considerats simplement, des d'una visió totalment mecanicista, "peces de recanvi" per la maquinària corporal, de manera semblant a les pròtesis metàl·liques o plàstiques o als marcapassos que implanten els cirurgians.



Fotomuntatges satírics en referència a les quimeres porc-humà

      Mentrestant, els laboratoris preparen altres quimeres que no seran el producte del trasplantament d'òrgans d'adults (animals o persones) a altres adults, sinó de la manipulació dels embrions i dels òvuls. Fa temps que els embriòlegs són capaços de fabricar animals mixtos, compostos per cèl·lules de dues espècies diferents: per exemple, la quimera guatlla-gallina.

      Avui dia es creen amb facilitat animals "transgènics" compostos per cèl·lules d'una sola espècie però amb els codis genètics d'altres espècies. Han sorgit porcs i ratolins transgènics portadors de gens humans. No obstant això, encara ningú s'ha atrevit a utilitzar l'ADN humà per fabricar una quimera humà-animal: per exemple, encreuaments entre humans i ximpanzés. Tot i que la legislació prohibeix la manipulació del genoma d'un embrió humà, no prohibeix en canvi la manipulació del genoma dels ximpanzés.

      Encara que Jeremy Rifkin, autor d'El segle de la biotecnologia (1999) va treure una patent per a la fabricació de quimeres amb gens humans, la població no sembla gens alarmada, doncs continua suposant que l'ànima humana -ara identificada amb la consciència i localitzada en el cervell-, roman intacta malgrat les manipulacions. Diu Laura Bossi: "L'ésser humà portador d'un cor de ximpanzé no se sentiria doncs animal, de la mateixa manera que el portador d'una pota de pal no se sent vegetal".

      No obstant això, en una autèntica quimera humà-animal, amb la meitat del patrimoni genètic mixt en totes les cèl·lules, "on es trobaria l'ànima? En la part humana oa la animal? "Com a entreteniment –mentre mediteu- podeu contemplar Els monstres de Travis Louie.



Sad Mr. Grimace de Travis Louie


Cursi of the Goat de Travis Louie


Retrat inspirat en el ximpanzé Oliver, de Travis Louis

       Com a conclusió de tots aquests experiments, veiem clarament que l'ésser humà no té una idea clara de què és un animal i, menys encara, de què és un ésser humà. O potser és al revés.

      L'antiga i persistent creença en la transmigració de les ànimes havia aconseguit, però, tendir durant molt de temps un pont entre l'animal i l'ésser humà.

Historia natural del alma
(Basada en la obra de L. Bossi)
·         Historia natural del alma
·         El eclipse del alma
·         Persona y alma
·         Persona o animal
·         Solos en el Universo
·         Encefalocentrismo del alma
·         ¿Muerte digna?
·         El Hombre Máquina
·         Almas y metamorfosis
·         Ànimes i metamorfosis
·         El Mite de Cupido i Psique
·         Cojeras y malformaciones
·         Cuerpos asimétricos
·         Quimeras modernas
·         Quimeres modernes
·         La metempsicosis
·         La metempsicosi
·         Batallas por la fertilidad
·         Chamanes
·         Xamans

·         La gran escala dels éssers

Comentarios

Entradas populares