Sobre el Regne d'Aragó i la Corona d'Aragó

     El Regne d'Aragó neix el 1035 de la unió dels comtats d'Aragó, Sobrarbe i Ribagorça en la figura de Ramir I.

      El rei Alfons I d'Aragó (1073-1134), anomenat el Bataller, eixamplà els dominis aragonesos i ocupa Navarra, deixant de ser el seu territori un petit regne de muntanyesos alçats contra l'invasor, convertint-se en un regne que aspira a conquerir Castella.

       No obstant això, a la seva mort, va succeir un dels episodis més estranys que portarien a la pèrdua del domini del regne per part dels aragonesos. El rei Alfons el Batallador va llegar els seus regnes a les ordes militars, el que no va ser acceptat per la noblesa, que va triar al seu germà Ramir II el Monjo a Aragó i a García Ramírez el Restaurador a Navarra, dividint així el seu regne.



Representació del matrimoni del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i la reina Peronella d'Aragó en el rotllo genealògic de Poblet. Els esposalles es van acordar en 1137 i les noces es va celebrar a 1150.

      Ramir II el Monjo en 1137 va acordar les esposalles de la seva filla Peronella amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Les noces ce va celebrar a 1150. Ramir II el Monjo va delegar el poder de facto en el Comte de Barcelona, va abandonar l'exercici del seu càrrec i es va retirar a la vida eclesiàstica que havia portat abans de la seva entronització.



Document dels acords de esposalles de Barbastre, 11 d'agost de 1137. Segons la traducció d'Antonio Ubieto Arteta (1987b: 144-145):

Jo Ramiro, fill del rei Sancho, rei dels
aragonesos, dono a tu Ramon, comte barceloní,
el meu regne d'Aragó, amb la meva filla, tot
íntegrament, com el va dividir el rei Sancho el
Major, avi del meu pare; i com ho vaig dividir amb
el rei García Ramírez dels navarresos, en
Pamplona, ​​exceptuades les tinences que el
sobre dit rei Sancho [el Major] va donar
al rei Ramiro, el meu avi, a Navarra [...] Això et dono
i concedeixo als fills dels fills teus que
fossin de generació de la meva filla, pels segles
dels segles. Tu, en canvi, convens
amb mi, en paraula de veritat, i poses les teves
mans entre les meves mans, que no alienes, ni
facis alienar, aquest regne que et dono, durant
la vida dels fills de la meva filla. [...] I que durant
tota la meva vida em tinguis com a pare i senyor. [...]
Encara que et lliuri el regne, però,
no renuncio a la meva dignitat.

    El rei Monjo, rei dels aragonesos, li va donar al Comte de Barcelona, ​​Ramon, tot el regne d'Aragó i, a més, a la seva filla: tot!.

    Segons Antonio Ubieto, no li va atorgar el títol de rei d'Aragó, sinó que se’l va reservar per a ell mentre visqués: "Encara que et lliuri el regne, però, no renuncio a la meva dignitat" (Esposalles, 1137). El comte de Barcelona «mai va ser rei d'Aragó perquè Ramir II va mantenir el seu privilegi d'honor fins a la seva mort, encara que cedís la potestat del comandament». Però el seu fill, també comte de Barcelona, ​​català i amb consellers catalans, es va proclamar com el primer rei català de la Corona (no regne) d'Aragó. El primer monarca de la Corona d'Aragó va ser Alfons II, fill del Comte de Barcelona i de Peronella.

    Diu Ubieto que el marit català queda adscrit a la família de la dona, així com el seu patrimoni, i és l'esposa qui transmet la pertinença al grup familiar. El català se sotmet formalment al seu sogre, el "Senyor gran" de la casa (Ramir II) i aquest, a canvi, li atorga la potestat sobre el solar familiar.

      D'aquesta manera Ramon Berenguer des de 1137 «passava a ser un membre més de la Casa d'Aragó i del seu llinatge, a tots els efectes». I conseqüentment la dinastia regnant emprarà la designació «d'Aragó», amb extinció de la dinastia comtal, que passarà a ser coneguda com «Casal d'Aragó».

     No obstant això, no ens ha de confondre el fet que prengués com a cognom 'Aragó', perquè el català ja pertanyia a la Casa d'Aragó. Això no vol dir que deixin de ser de la dinastia catalana i passin a formar part de l'aragonesa, només que van prendre com a cognom el nom Aragó. I d'aquí totes les confusions, i sobretot mala fe, de la catalanofòbia imperant en aquest estat espanyol.

Desaparició del regne aragonès i naixement de la Corona d’Aragó, en mans catalanes.

     La veritat és que, per sobre de les disputes entre especialistes, el 1152 Peronella d'Aragó fa testament a favor del seu fill Alfons II, fill del Comte de Barcelona, ​​alhora que es produeix a Barcelona l'abdicació de la reina Peronella en favor de el seu fill el 18 de juny de 1164.

     Com ja em vist, Ubieto diu que no li van atorgar el títol de rei d'Aragó al català, sinó que se’l va reservar per a ell mentre visqués. No obstant això, el següent document de l'Arxiu de la Corona d'Aragó demostra el contrari.

     El rei Ramir II d'Aragó cedeix el regne al comte de Barcelona Ramon Berenguer IV (13 de novembre 1137) i així l'hi comunica als seus súbdits en el Pergamí que a baix citem, dient-los que ha fet donació de la filla i del regne al comte Ramon Berenguer, de Barcelona. Saragossa 13 de novembre 1137 (Arxiu de la Corona d'Aragó. Reial Cancelleria, Pergamins de Ramon Berenguer IV, núm. 85).


Tomba de Berenguer IV (Ripoll). Foto: Gonçal Vicens
      Traducció: “És de tots conegut que jo Ramir, per la gràcia de Déu rei d’Aragó, doní la meua filla a Ramon, comte de Barcelona, juntament amb tot l’honor del meu regne. Ara també, amb lliure voluntat i forta estima de cor, vull, ordene i mane a tots els meus homes, cavallers, clergues i peons, que els castells i fortificacions i tots els altres honors els tinguen i posseesquen d’ací endavant pel mateix comte Ramon com per rei deuen tenir i posseir, i que li guarden obediència i fidelitat contínuament en totes les coses així com a rei. I per tal que contra açò res no puga ser pensat o maquinat per ningú, li done, atorgue i concedesc tot allò que m’havia reservat en aquella mateixa carta de donació que li havia fet primer, en lliurar-li la meua filla. Jo, Ramir, rei d’Aragó, li done y atorgue tot allò que he esmentat, i li ho ratifique fermament al citat Ramon, comte de Barcelona, per tal que el que ara li done i el que ja tenia ho retinga perpètuament al meu servei i fidelitat. Fou fet més amunt de Saragossa en els idus (13) de novembre, en presència de molts homes nobles del regne d’Aragó assistents a l’acte, en l’any de l’encarnació del Senyor CXXXVIIé després del mil·lenni (1137), any de l’era de mil CLXXV. Totes les coses abans esmentades les atorgue i ratifique fermament com millor les va tenir alguna vegada el meu germà Alfons (el Bataller), i perquè les tinga totes perpètuament sota la fidelitat que em deu”.

Signe del rei, Alfa + Omega, Ramir.
Signe de Pons, escrivà del comte, que ho va escriure per orde del rei.

Tomba de Berenguer IV (Ripoll). Foto: Gonçal Vicens
     El que Ubieto sostingués que el rei aragonès no li va atorgar el títol de rei d'Aragó a Ramon Berenguer, sinó que l'hi va reservar per a ell mentre visqués, això podria ser degut al desconeixement del document anterior ((Arxiu de la Corona d'Aragó. Reial Cancelleria, Pergamins de Ramon Berenguer IV, núm. 85) o, simplement, per afany de manipular la història i amagar la donació total del regne, del títol i de la seva filla al català Ramon Berenguer, passant el regne d'Aragó a mans catalanes, els quals van fundar la Corona d’Aragó.


Amb el nom de Corona d’Aragó es sisgnifica el perióde que inicia el catala Alfons I el Cast com rei de tots els territoris de la Corona d’Aragó, i continuarà el castellà trastàmara Ferrand d’Aragó, ja sens reis del Casal de Barcelona. Foto: Gonçal Vicens

     De manera que veiem a un grup d'historiadors aragonesos que neguen la transcendència d'aquest document (innegable, per si) i altres que ho amaguen a l'efecte que ningú pugui assabentar-se: això demostra que no ignoren la força jurídica i política de la donació de Ramir II, encara que pretenguin tenir-la com irrellevant, perquè els desagrada i perquè els contraria, postures molt lluny de la ciència totes elles.

    L’escamoteig constant dels que neguen la donació de Ramir II -encara que els posis davant dels nassos el document- té com a raó el negar la realitat, la transmissió d'aquest regne als catalans
.
      A part aquest bast revisionisme, la veritat és que el nou Estat (la Corona d'Aragó) va tenir un marcat caràcter català. En altres paraules, l'entitat superior que regia la corona va ser absolutament catalana, per sobre dels altres organismes propis de cada Estat que componia la Corona, és a dir, la sobirania que exercia el control regi, total i absolut, sobre el conjunt dels pobles, no va ser altra que la vella casa Comtal de Barcelona, ​​enriquida i exalçada ara amb un títol reial.



Alfons I el Cast (El Poblet) segon monarca català de la Corona d’Aragó. Foto: Gonçal Vicens

Dades irrefutables sobre la catalanitat de la Corona Catalano-aragonesa i d'Alfons I, el seu primer rei.

    Alfons I el Cast o el Trobador va nèixer a Sant Pere de Vilamajor (Catalunya) el 1154 o a Osca?-Perpinyà (Catalunya) 1196. Volia es soterrat a Ripoll, seguint la tradició catalana instaurada per Guifré el Pilós. Finalment va ser enterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Catalunya) i en part (Possiblement els entranyes) a Santa Maria de Vilabertran (Catalunya).

    A. Consell de la Procuradoria (Consell Reial) de 1162

    El Consell de la Procuradoria o de regència es formà a la mort del comte de Barcelona i príncep d'Aragó Ramon Berenguer IV. Estava format pel antics consellers del difunt comte Ramon Berenguer IV i va aconsellar el jove rei Alfons I fins que aquest no es casà, assolint la majoria d'edat legal per a governar.

• El bisbe de Saragossa, Pere Torroja (català)
• El bisbe de Barcelona, Guillem de Torroja (català)
• El bisbe de Tarassona, Martín de Vergua (aragonès)
• El majordom del regne d'Aragó, Blasco Romeo (aragonès)
• El senescal de Barcelona, Guillem Ramon I de Montcada «el Gran Senescal»(català)
• Guillem III de Cervera (català)
• Ponç de Mataplana (català)
• Guillem IV de Castellvell (català)
• Guilhèm VII de Montpeller (occità)
Tutor d'Alfons I: Guillem de Torroja (català)
Regents: Guillem de Torroja i Guillem Ramón I de Montcada (catalans)

B. Testament d'Alfons I, personatges actuants i testimonis:

    Foren catalans (al voltant de 25 persones) tots els rebedors del testament sagramental del rei, així com els oficiants religiosos, els marmessors, els testimonis, el notari. El testament fou donat a Perpinyà (Catalunya) el desembre de 1194.

Comentarios

Entradas populares