El Còdex Seraphinianus
El Còdex Seraphinianus és un llibre escrit i il·lustrat de quasi 400 pàgines, realitzat per Luigi Serafininascut a Roma el 4 d'agost de 1949. El Còdex Seraphinianus està escrit en la llengua i l'alfabet d’un mon imatginari. És una estranya enciclopèdia escrita en un llenguatge inventat i indesxifrable sobre temes molt variats com la botànica, zoologia, màquines, races...
Sembla eixit de les pintures d'El Bosco, Escher, Dalí o Magritte. Pareix basat en el conte de Borges, Tlön,Uqbar, Orbis Tertius. Comparable per alguns al Manuscrit Voynich un llibre il·lustrat escrit fa uns 500 anys per un autor anònim en un alfabet irrecognoscible.
L'idioma del còdex és 100% inventat, però alguns criptógrafs i especialistes assenyalen que potser tindrà algun significat. Açò és pel fet que el còdex conté en dos dels seus folis, en el capítol "Writing", algunes frases incoherents en francès i anglès. El búlgar Iván A. Derzhanski, catedràtic de la Universitat de Plovdiv, assegura haver trobat la clau per a interpretar el sistema numèric que marca les pàgines del Còdex. Alguns han cregut veure en eixa llengua serafiniana un missatge alienígena, i han convertit el Còdex en una espècie de bíblia de la criptografia. En Internet hi ha desenes de pàgines web i blogs d'apassionats que intenten descobrir el significat ocult del Codex, com si ens trobàrem davant un conte fantàstic.
Però la realitat és més senzilla. Luigi Serafini va dibuixar una cal·ligrafia que imitava la dels còdexs medievals i àraba, però que mancava de cap significat. Tan sols pretenia que l’escriptura quadrés, des del punt de vista estètic, amb els dibuixos que il·lustraven el manuscrit. Serafini mai va voler explicar res sobre aquesta curiosíssima obra, encara que en el seu testament diu que serà explicat quan muira.
Enquadrat dintre de la categoria dels llibres rars, el llibre és una bogeria digna de ser vista, encara que no s'entenga res, desenrotllada en més de 500 il·lustracions. El llibre pareix entrar a un món on regeix la física dels quadres d'Escher o Dalí. Veiem arcs de Sant Martí líquids, l'antigravetat, i un diagrama complex del que s'entén és l'antimatèria. Trobem espècies estranyíssimes d'animals i plantes (sers deformats, arbres amb forma d'objectes, floricols amb forma de núvol, enciams amb forma de tisora…).
Resulta tremendament atractiu des d'una perspectiva merament visual. Només per les seves extraordinàries il·lustracions ja val la pena una atenta ullada. Un experiment excèntric, bell i atractiu.
Ès un article de La Velleta Verda
Gonçal Vicens Bordes
Pego, 2011
Comentarios
Publicar un comentario