Biaixos cognitius

      Un biaix o prejudici cognitiu és un efecte psicològic que produeix una desviació en el processament d’allò que percebem, el que porta a una distorsió, judici inexacte, interpretació il·lògica, o el que es diu en termes generals, irracionalitat, que es dóna sobre la base de la interpretació de la informació disponible. Els biaixos socials afecten les nostres interaccions socials de cada dia, també són presents en la probabilitat i presa de decisions.



      L'existència de biaixos cognitius sorgeix com a necessitat evolutiva per a l'emissió immediata de judicis que utilitza el nostre cervell per assumir una posició ràpida davant de certs estímuls, problemes o situacions, que a causa de la incapacitat de processar tota la informació disponible es filtra de forma selectiva o subjectiva. Si bé ens poden conduir a errors que poden ser greus, en determinats contextos condueixen a accions més eficaces o permeten adoptar decisions més ràpides quan la immediatesa és el mes important.




     Aquest mètode de raonament s’anomena heurística, un art, tècnica o procediment pràctic o informal, per resoldre problemes. Son un conjunt de regles metodològiques no necessàriament formalitzades que suggereixen com procedir i quins problemes evitar a l'hora de generar solucions i elaborar hipòtesis.

      La capacitat heurística és un tret característic dels humans per a resoldre problemes mitjançant la creativitat i el pensament lateral o pensament divergent. Segons el matemàtic George Pólya la base de l'heurística està en l'experiència de resoldre problemes i en veure com altres ho fan. Conseqüentment es diu que hi ha cerques cegues, recerques heurístiques (basades en l'experiència) i recerques racionals.



George Polya (Budapest 1887- Palo Alto 1985)

     La paraula heurística procedeix del terme grec ερίσκειν, que significa «trobar, inventar». La popularització del concepte es deu a George Pólya, amb el seu llibre Com resoldre-ho (How to solve it). Havent estudiat tantes proves matemàtiques des de la seva joventut, volia saber com els matemàtics arriben a elles. El llibre conté la classe de receptes heurístiques que tractava d'ensenyar als seus alumnes de matemàtiques. Quatre exemples extrets d'ell il·lustren el concepte millor que cap definició:

-Si no aconsegueixes entendre un problema, dibuixa un esquema.

-Si no trobes la solució, fes com si ja la tinguessis i mira què pots deduir d'ella (raonant al revés).

-Si el problema és abstracte, prova a examinar un exemple concret.

-Intenta abordar primer un problema més general (és la "paradoxa de l'inventor": el propòsit més ambiciós és el que té més possibilitats d'èxit).





      La “V” és una eina heurística dissenyada per Bob Gowin (1988) per ser utilitzada inicialment en els laboratoris de ciències per tal d'ajudar, als professors i estudiants, a aclarir la naturalesa i els objectius dels mateixos.

     Aquesta eina enfoca l'atenció en una pregunta central, que es col·loca a la part superior de la “V”. El treball posterior es realitza en base a ella (i a preguntes auxiliars si n'hi ha) i als esdeveniments i/o objectes seleccionats per ser investigats, ubicats sota del vèrtex. En els dos costats de la V s'ubiquen el marc conceptual (costat esquerre) i el marc metodològic (costat dret) com es pot observar en el Mapa Conceptual de la "V de Gowin".

      En psicologia l'heurística es relaciona amb la creativitat i s'ha proposat que sigui aquella regla senzilla i eficient per orientar la presa de decisions i per a explicar en un pla pràctic com les persones arriben a un judici o solucionen un problema. Usualment una heurística opera quan un problema és complex o el problema porta informació incompleta. En general, una heurística pot considerar-se com una drecera als processos mentals actius i, per tant, és una mesura que estalvia o conserva recursos mentals. Les heurístiques funcionen efectivament en la majoria de les circumstàncies, però, també poden conduir a errors sistemàtics en la presa de decisions o el desenvolupament de judicis.




     Un exemple d'una drecera mental és l'ús d'un estereotip. Quan es jutja un individu basant-se en la descripció estereotípica d'un grup al qual pertany, l'ús de l'estereotip pot resultar en un error, ja que l'individu pot ser poc representatiu de l'estereotip. No obstant això l'heurística, encara que imperfecta, pot seguir sent vàlida si l'estereotip és estadísticament prou correcte. Així, les possibles errades puntuals queden àmpliament compensats pels més freqüents encerts. Aquests són obtinguts, a més, mitjançant una regla relativament senzilla que estalvia recursos mentals i accelera de forma significativa la presa de decisions, el que en certes situacions pot resultar crític (per exemple quan la integritat física, mental o econòmica de l'individu està en joc) 
.




La península ibèrica, segons els espanyols

     En enginyeria, una heurística és un mètode basat en l'experiència que pot utilitzar com a ajuda per resoldre problemes més ràpidament, problemes coneguts o similars a altres coneguts. Normalment, es basen en localitzar la baula més feble i en l'eliminació de causes improbables. El coneixement de quines causes són probables i quins no, forma una heurística apresa per la professió durant molts anys, més que un coneixement científic aplicat.



Comentarios

Entradas populares