L’escepticisme

     Em van sorprendre les afirmacions que va realitzar el professor Rafael Menéndez-Barzanallana, de la Universitat de Múrcia, en la seva pàgina personal sobre escepticisme, en què afirmava que, tot i els grans avenços tecnològics, en la nostra societat actual hi ha multitud de persones que no aconsegueixen distingir fàcilment entre una realitat possible i una realitat fictícia.



    La majoria de les persones que coneixem i amb les que ens relacionem són incapaços de separar el real de l'irreal, el que facilita la proliferació d'individus i grups organitzats que fomenten la desinformació per tal d'obtenir avantatges personals, ja siguin monetàries o de poder. Un exemple ho teniu amb les sectes religioses, algunes d’elles, com la Cienciologia, amb més poder econòmic que alguns Estats. Veure Sectas destructives.




     Els governs no fan cap esforç per acabar amb aquests estafadors, al contrari, molts prefereixen que els ciutadans siguin uns ignorants fàcils d’enganyar, per a això desmantellen l'educació i la sanitat pública de qualitat, mentre es reparteixen el botí de l'Estat entre els membres del partit dirigent: els millors bancs, les millors empreses d'energia, les grans empreses d'obres públiques i ara els hospitals i els centres d'educació, tots van a parar a les seves mans. Això sí, contant amb la benedicció que donen els vots democràtics, la majoria emesos pels ignorants!



La marea blanca contra la privatització de la sanitat pública recorre les callesd i Madrid l'abril de 2013

        Les persones que ha passat per situacions familiars doloroses (malalties, atur...) sofreixen situacions que posen a prova la seva residència física i emocional. Desitgen sortir de la situació en que es troben, aconseguir una cura rapida per la malaltia terrible que els assota, prevenir les desventures que puguin abocar-los a la penúria. En aquest context, res més natural que buscar una taula de salvació en qualsevol mà que s'estengui per –aparentment- ajudar, buscant respostes fàcils i immediates a problemes difícils i complicats. És fàcil caure en les mans dels populistes i dels demagogs.




      Lamentablement, per a una enorme majoria de la població la vida li va malament i les coses aniran a pitjor, amb la política actual de la dreta (i la propietat privada) convertida en un fre terrible per al desenvolupament de les forces de producció. Els seus fills encara tindran, si és possible, una pitjor educació escolar i una nefasta atenció sanitària. Doncs la dreta ens estan conduint a una societat desorganitzada, en la qual ja no prevalen per a res els valors de la solidaritat, la qual cosa ens abocarà a una incapacitat per a resoldre problemes elementals immediats, com l’abastiment de mercaderies i aliments, doncs la propietat privada dels mitjans de producció s’ha convertit en la mordassa del creixement econòmic.



     
    La solució a tots els mals dels homes del món passa per la supressió de la propietat privada, convertida en una camisa de força que impedeix el creixement de la producció.  Però, aquesta eliminació no es donarà sense sofriment, doncs totes les classes dominants, a través de la historia, han demostrat que mai lliuren el seu poder i privilegis sense una lluita ferotge.




     Les manifestacions més òbvies de la crisi del capitalisme –a part les econòmiques- les veien en els fenòmens que afecten la vida personal, com les ruptures familiars, l’augment de la violència i el crim, el col·lapse del valors i la moralitat, el constant esclat de guerres... tot això provoca un sentiment d’inestabilitat, una absència de fe en el present o el futur.




      La democràcia formal no es conseqüència o efecte de la sociabilitat humana, tampoc es cap realitat eterna, ni ningun dret dels humans. En realitat és una estructura molt fràgil que no dubtarà a emprendre el camí cap a la dictadura en el futur. I sota la feble capa de cultura i civilització modernes, hi ha forces que s'assemblen al pitjor dels barbarismes. Els recents esdeveniments als Balcans, Afganistan, Africà... són un record d'això. Les normes civilitzades es poden trencar fàcilment i els dimonis del passat poden ressorgir fins i tot en la nació més civilitzada. Sí, la història coneix una línia descendent i una ascendent!




    
      Aquesta imatge no es conseqüència d’una sèquia ni cap altra circumstancia natural. Es per culpa de l’ansietat insaciable per aconseguir beneficis que tenen les empreses capitalistes, impulsores de guerres en Àfrica per dirimir la possessió dels nous materials per a la indústria electrònica, com el grafen, silicini, coltan (del que s’extrau el tantal)  cassiterita, wolframita, tungstè, estany...

    Per el mal que fan al medi ambient i per l'explotació humana que causa la seva extracció minera son anomenats minerals de sang. Son potents superconductors d'electricitat utilitzats per fabricar armes i aparells electrònics moderns.

     Els més perjudicats son ex camperols africans (prèviament privats de les seves terres i obligats a vendre la seva mà d’obra per sobreviure), refugiats hutus, presoners polítics i nens que van deixar els estudis per poder sobreviure. Amnistia Internacional denuncia que aquests pobres desemparats treballen dia i nit, pràcticament sense menjar ni dormir, per un sou mensual inferior als trenta dòlars. Al final del procés, els més beneficiats son els afiliats a la EICC (les principals empreses de la indústria electrònica com Nokia, Intel, IBM, Panasonic, Apple, Samsung, HP, Philips, Sony...) que estan enriquint-se a costa de l'explotació i la violació dels drets humà.



El general Bosco Ntaganda



Ntabo Ntaberi Sheka, comandant del grup rebel Mai Mai Sheka

     El braç executor  del capitalisme son els polítics corruptes africans i els generals sense escrúpols com el general Bosco Ntaganda, líder d'una antiga milícia rebel avui integrada en l'exèrcit congolès, y Ntabo Ntaberi Sheka, comandant del grup rebel Mai Mai Sheka. En a quest sistema d’explotació humana cal destacar el paper del Grup Live (Wikipedia), una empresa proveïdora de coltan, i el seu millors client la societat belga TRAXYS (Wikipedia), assenyalada com una de les entitats dedicades al finançament de conflictes al Congo. Empreses com TRAXIS exporten coltan al món sencer i especialment a la Xina, on es produeix la meitat de telèfons mòbils que circulen anualment pel planeta.




    Una de les formes de resistència de la dreta (per abandonar el poder) consisteix en inculcar una rígida educació que acabi amb la nostra capacitat crítica de raonar, els mètodes coercitius de la seva educació limiten des d'hora la nostra capacitat de rebel·lió contra les idees i prejudicis adquirits o inculcats pel poder (Església, capital financer). Per aquesta raó, la majoria de les persones tendeixen a acceptar tot el "establert" com una cosa intrínsecament veritable i irrevocable.





      Tot aquell que s'oposa a l’educació de dretes es titllat de "roig" o de vague. Prediquen que és de mal nascuts atacar l'Església i els valors que defensa la dreta: fes la prova i posa't a protestar davant d'una església o en una plaça de toros contra el maltractament animal! I això només atacant la seva manera de "divertir-se", perquè si osses enclavar-te contra el seu sistema financer i classifiques als banquers per el que son (uns lladres, com els polítics corruptes que es sometent al seu servei), la portaries clara! Immediatament  es trauran de la manega noves lleis “democràtiques” que permetran empresonar a totes les persones que exerceixin el seu dret a manifestar-se contra el que no els agrada.




      Totes els individus han de saber que un dels seus drets fonamentals -com el de menjar i respirar-, és el dret al dubte, a no creure res del que diguin els governants, a intentar esbrinar que amaguen darrere de les seves polítiques. Els ciutadans tenim dret a saber, a preguntar i els polítics l’obligació de respondre, perquè per a això cobren dels nostres diners i, si bades, fiquen les mans a les arques públiques per omplir-se les seves butxaques. Són massa els polítics pocavergonyes que pretenen governar tirànicament i es mostren reticents a sotmetre’s al control dels ciutadans.



Bárcenas, el tresorer del Partido Popular

    Es cert que aquest no es el motiu de la caiguda del capitalisme, sinó un símptoma. Son les contradiccions pròpies del sistema les que impedeixen el creixement del model de producció capitalista: quan no hi ha guanys, els empresaris frenen la producció i acomiaden als treballadors, desencadenant les penúries i el sofriment de les seves famílies i de l’obrer.




Cua davant del Banc d'Aliments de València. Pobresa severa a la "terra del paradís promès"- El País, novembre 2012



Paco i Rita. Fotomuntatge de humor.servidor-alicante


     També és cert, que hi ha immenses masses de persones incultes que els donen suport perquè no tenen raciocini propi. A aquesta gent em dirigeixo i els dic que deixin de ser uns borrecs, que facin un esforç mental i critiquin tot allò que va contra els seus interessos.




      Tots naixem amb el dret de preguntar, indagar, qüestionar i exigir proves davant qualsevol afirmació realitzada, sigui del encuny que sigui, científica, política, religiosa o econòmica, però molt poques persones exerceixen aquest dret natural.

      L'escepticisme és l'escola que pregona l'ús d'aquest dret, l'irrenunciable dret al dubte, el dret que tota persona té a no ser enganyada, manipulada o dirigida amb fins obscurs i amagats. Un escèptic no accepta cap veritat establerta a priori, sinó que l’admet al final d'una llarga cadena deductiva, és a dir, quan ja no hi ha arguments que puguin invalidar-la.




       La incapacitat de la dreta per augmentar el progrés social ve donada per la contradicció que sofreix el sistema capitalista, doncs els mitjans de producció romanen en mans privades i no en mans de les forces productives: el proletariat. Quan un govern comença a acomiadar metges, mestres i professors perquè diu que cal estalviar, en realitat, està reconeixent que el sistema ha aplegat al seu col·lapse.

      Quan els capitalistes troben que no guanyen prou, aturen la producció de mercaderies i acomiaden als treballadors. El capital financer ha fet tanta quantitat de préstecs per al consum, per als especuladors i, sobre tot, als governs corruptes que regeixen al poble donant-los pa i circ, que sobtadament sofreixen una crisi de pànic i intenten recuperar els préstecs fets sense garanties pressionant als governants perquè disminueixin les despeses públiques i poder assegurar-se així el cobrament de deutes. Els governants acomiaden funcionaris i gent que treballa per l’administració: s’aturen les obres, les inversions i es produeix el col·lapse del consum. Els empresaris deixen d’obtenir el fabulosos guanys que tenien i acomiaden als treballadors... i el cercle viciós es converteix en una bola de neu que va engegantint ràpidament.




      Els polítics de la dreta, esbirros del capital, amb la panxa plena pels suborns dels empresaris capitalistes, jugaran amb la salut d'un poble i eliminaran el seu dret a un ensenyament de qualitat. El Partit Popular, per exemple, que agrupa la dreta d’aquest país, s'ha convertit en un partit de xerraires mentiders, uns entabanadors de ciutadans poc espavilats, als quals els prometen un elixir miraculós, el talismà que els curarà tots els seus mals.

     Quan algú ens ofereix el talismà per curar tots els nostres mals, al temps que acomiaden als treballadors i els priven de les seves conquestes social, hi ha que sospitar de la seva sinceritat democràtica. Les fàbriques, les maquines, les matèries i el capital financer -obtingut del pillatge del proletariat-, son de propietat privada, la qual cosa determina la producció de mercaderies. Els amos anhelen el benefici empresarial. Si no hi han beneficis, paren la maquinaria i disminueixen la producció, al temps que acomiaden als treballadors, sense importar-los les necessitats de la seva prole. Amb la propietat pública dels mitjans de producció, la fabricació de productes no s’atura perquè els beneficis son col·lectius, pertanyen a tots i es distribueixen equitativament per incrementen el nivell de benestar del proletariat.




      Sigues intel·ligent i quan algú et parli de miracles, pensa si hi ha algun tipus d'energia que no pugui ser mesurada ni estudiada (sense necessitat de ser un expert en Física) i, de la mateixa manera que desconfies de qui afirma que ha vist un habitant d'un altre planeta, ja que tu mateix et preguntes com és que milers d'astrònoms professionals que vigilen el cel dia i nit mai han vist res, quan et diguin que les retallades de sanitat i educació són bones, pregunta't per a qui, i veureu que per als que volen acabar amb la Seguretat Social, amb la sanitat i les escoles públiques per quedar-se ells el suculent negoci. Si no t'ho creus, no trigaràs a veure hospitals privats i universitats en mans de membres del Partit Popular.




      També pot passar -t'ho dic com a advertència- que l'estafador sigui prou llest com per respondre a totes i cadascuna de les dubtes aixecades i deixar satisfet al "il·lús" en qüestió. Però si persisteix el més mínim dubte, després de presentades totes les proves possibles, llavors l'escèptic té tot el dret de continuar sent escèptic. La càrrega de la prova sempre recau sobre qui afirma alguna cosa.

Origen de la paraula "escèptic"

      Si a hores d'ara no t'has convertit en un escèptic, potser és perquè, en opinió d'un gran escèptic, Félix Ares, la paraula escèptic té connotacions negatives  i a més d'un li soni malament allò de ser "escèptic".

     No obstant això, l'escepticisme no és recent, va sorgir a la Grècia clàssica com a escola filosòfica i el seu creador, Pirró d'Elis, defensava que és impossible conèixer alguna cosa de manera totalment certa. Els "esketikos" afirmen que tot saber és provisional i revisable. Dubten de tot. No creguis en "popes" de cap tipus. 



Pirró d'Elis i Paul Kurtz

       El 1976 Paul Kurtz va fundar als Estats Units el Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP), el qual va canviar el seu nom en 2006 com Comitè per a la Recerca Escèptica (CSI, per les sigles en anglès de Committee for Skeptical Inquiry). El CSI lluita contra les pseudociències, com els fenòmens psíquics, astrologia, medicines alternatives i sectes religioses. Alguns membres famosos de CSICOP són o han estat Bill Nye, Isaac Asimov, Carl Sagan, Martin Gardner, James Randi, Michael Shermer, Stephen Jay Gould i molts altres.

     En el món de parla hispana la idea qualla el 1985 amb la creació de la societat ARP, l'Alternativa Racional a les Pseudociencias. Segons Luis Alfonso Gámez, periodista d'El Correo i membre històric de la ARP, "a mitjans dels anys 80, ufòlegs, astròlegs, parapsicòlegs, curanderos i altres campaven al seu aire pels mitjans de comunicació sense que ningú els portés la contrària. Fins que ARP va començar a sonar en els mitjans".




Luis Alfonso Gámez, periodista d'El Correo i membre històric de la ARP

    El combat contra les seudociències té pocs suports oficials. En realitat, sembla com si els rectors de la societat fossin patrocinadors de tots aquests enganys que pateixen els ciutadans, generalment amb un deficient nivell cultural. Segons Gámez, "el govern nord-americà ha preferit que la gent cregui en OVNIs, perquè no es parli de projectes secrets governamentals" o de polítiques econòmiques que perjudiquen a la majoria i beneficien a uns pocs.

Internet: poderosa eina

      Internet s'ha convertit per als escèptics en el mitjà de comunicació i expansió per excel·lència. Com bé diu Javier Armentia, director del Planetari de Pamplona i expresident de la ARP, la popularització de la ARP s'ha fet possible en els últims anys a través d'Internet amb noves aportacions de professionals de molts camps de l'activitat intel·lectual.




      Els escèptics no es limiten a lluitar contra les psudociències i els xarlatans, també impulsen el desenvolupament de la ciència, del pensament crític, l'educació científica i l'ús de la raó. No es pretén eliminar les creences per si mateixes, els escèptics respecten la llibertat de les persones per creure el que vulguin, però, el que si volem impedir és que ens imposen les seves creences per la força. A més, una creença que es disfressa de ciència no és més que un frau que cal denunciar davant la societat com a tal. L'escèptic ataca a aquells que afirmen que les seves creences estan demostrades científicament. Segons Félix Ares: "Mai ens hem ficat amb els que creuen que la Sabana Santa és la mortalla de Jesucrist. Sí que ho hem fet amb els que diuen que la Ciència ha demostrat que és la mortalla de Jesucrist."



"Si 50 milions de persones creuen una tonteria, segueix sent una tonteria."(Anatole France)

       En definitiva, es tracta de combatre tota afirmació que es sustenti en una falsa ciència, o en la manipulació de ciències com l'economia, de la qual veiem constants exemples a l'Europa actual i en l'Espanya del PP. Cal desemmascarar els xarlatans professionals que surten als mitjans de comunicació i es dirigeixen a l'espectador, mig embadalit, que en pateix les penúries davant del seu televisor a la saleta de casa, mentre un "pollastre" amb els cabells ple de gomina i vestit amb un Armand Basi li deixa anar per l'altaveu que els agents individuals de l'economia, la producció, l'intercanvi, els consums de béns... la macroeconomia, la microeconomia i la prima de risc... que el govern baixarà el nivell de salaris, i pujarà el marge de beneficis i les variacions de les rendes... que el membres del govern prendran decisions intentant obtenir la màxima satisfacció possible..., és a dir, maximitzarem els recursos i, al final de tot, ¡Espanya sortirà guanyant i recupera la confiança del món! Si, però vosaltres sereu més pobres i més ignorants encara!




       Aquests polítics de la dreta son esbirros del capital financer, gossos amb amo, proclamen a crits que ells també tenen dret a expressar les seves idees en els mitjans de comunicació -la majoria els compren i així parlen el que volen- i exigeixen que no es burlin d'ells i per no ser objecte de bromes, argüeixen que totes les idees són respectables i tenen el mateix dret a ser defensades. No, no és veritat! No totes les idees són respectables. Les idioteses no són respectables, són idioteses. I, de vegades, perilloses. Quan un pseudoarqueòleg aventura que algunes races humanes descendeixen d'extraterrestres i altres no, està fent un gens subtil exercici de racisme, i el racisme no és respectable. Quan un membre del PP afirma en els mitjans de comunicació que els nens són els enemics públics que s'han de derrotar, no cal prendre-s'ho a broma, aviat prohibiran les llibertats de manifestació, i cal denunciar-ho.




El cap superior de Policia Nacional de Valencia qualifica d’ "enemics" als manifestants, tots joves d'un institut




      Ser escèptic es un saludable exercici intel·lectual, però, cal comprendre que les “creences” de la dreta  –com solen dir els escèptics- no son estupideses, sinó que sorgeixen del sistema capitalista i serveixen per justificar-lo i batejar-lo. Les idees, la religió, els costums... son la superestructura intel·lectual que sosté al sistema econòmic i al inrevés, son el reflex de les relacions socials de producció i la seva justificació.

      Els escèptics asseguren que respecten la llibertat de les persones per creure el que vulguin, es a dir, se les donen de tolerants. Però, per un altra banda, lluiten per impedir que ens imposen les seves creences per la força. Res que al·legar, sempre que no confonguin la “ciència” burgesa -creences metafísiques- amb l’autèntica ciència, la que busca les lleis que expliquen el canvi del mon i  les societats, les transformacions que es basen en el moviment constant.



 

Comentarios

Entradas populares